Oblicz objetosc bryly ograniczonej płaszczyznami : \(\displaystyle{ x=0,z=0,y=x^2,y=1,x+y+z=10}\)
otrzymuje cos takiego :
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{y^2} (10-x-y) dx dy}\)+\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{-y^2}^{0} (10-x-y) dx dy}\)
czy w ten sposob?
objetosc bryly ograniczonej plaszczyznami
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
objetosc bryly ograniczonej plaszczyznami
Raczej:
\(\displaystyle{ |V|=\int\limits_{0}^{1}\mbox{d}x\int\limits_{x^2}^{1}(10-x-y)\mbox{d}y=\ldots}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ |V|=\int\limits_{0}^{1}\mbox{d}x\int\limits_{x^2}^{1}(10-x-y)\mbox{d}y=\ldots}\)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2008, o 17:56 przez soku11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
objetosc bryly ograniczonej plaszczyznami
Nie do końca. Powinno być:
\(\displaystyle{ V=\int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{\sqrt{y}}(10-x-y)dydx=\int\limits_{0}^{1}dy\int\limits_{0}^{\sqrt{y}}(10-x-y)dx}\)
\(\displaystyle{ V=\int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{\sqrt{y}}(10-x-y)dydx=\int\limits_{0}^{1}dy\int\limits_{0}^{\sqrt{y}}(10-x-y)dx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
objetosc bryly ograniczonej plaszczyznami
Teraz jest ok. Obszar całkowania jest tak specyficzny, że rachunki, bez względu na kolejność całkowania są banalne.
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
objetosc bryly ograniczonej plaszczyznami
aa moge się to dać na 2 obrzary i potem je dodac w sensie ze bedzie \(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{-\sqrt{y}}^{0} (10-x-y) dy dx}\)+\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\int\limits_{0}^{\sqrt{y}} (10-x-y) dy dx}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
objetosc bryly ograniczonej plaszczyznami
\(\displaystyle{ -\sqrt{y}}\) wogóle nie rozpatrujemy, gdyż obszar kończy się na płaszczyźnie \(\displaystyle{ x=0}\).