objetosc bryly ograniczonej powierzchniami

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

objetosc bryly ograniczonej powierzchniami

Post autor: Vixy »

Oblicz objetosc bryły ograniczonej powierzchniami \(\displaystyle{ z=x^2+y^2}\) , \(\displaystyle{ y=\frac{5}{x} , y=\frac{10}{x}, y=\frac{1}{2}x, y=2x}\)


\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{\sqrt{20}}\int\limits_{x}^{0,5x} (x^2+y^2) dx dy}\)

czy cos takiego ?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

objetosc bryly ograniczonej powierzchniami

Post autor: soku11 »

Troche nie za bardzo :/ Po pierwsze pole nalezy pomnozyc przez 2. Popatrz na rysunek obszaru:
Bedzie to wiec bryla zlozona z dwoch symetrycznych 'podbryl'. Funkcja ograniczajaca wartosc z bedzie tak samo wygladala w obu obszarach, wiec mozemy pomnozyc przez 2. Chyba, ze w zadaniu jest napisane zeby uwzglednic tylko objetosc dla \(\displaystyle{ x,y\ge 0}\).

W kazdym badz razie widac juz jaki jest obszar i niestety nieodpowiada on twojej calce. Na oko bedzie to albo suma 3 calek, albo poprostu zamiana ukladu wspolrzednych jakims podstawieniem :) Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ