Oblicz pole obrzaru ograniczonej krzywymi \(\displaystyle{ |y|=\sqrt{x-1}}\) , x-2y-4=0
wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{28}{3}}\) czy tak? bo odpowiedz mi sie nie zgadza ale moze blad tam jest
Patrz uważniej, gdzie umieszczasz tematy i nazywaj je pożądnie!
luka52
Obliczyć pole obszaru
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Obliczyć pole obszaru
Punkty wspólne: x=2 oraz x=10
Pole obszaru nad osią OX: \(\displaystyle{ P_1=\left| t_{1}^{10} \sqrt{x-1}dx\right| -\left| t_{4}^{10} ft( \frac{x}{2} -2 \right) dx \right| \right|=9}}\)
Pole obszaru pod osią OX: \(\displaystyle{ P_2= ft| t_{1}^{2}\sqrt{x-1}dx \right| + ft| t_{2}^{4} ft( \frac{x}{2}-2 \right)dx \right| = \frac{5}{3}}\)
Pole jest sumą pól: \(\displaystyle{ P_{1}+P_{2}= \frac{32}{3}}\)
Pozdro.
Pole obszaru nad osią OX: \(\displaystyle{ P_1=\left| t_{1}^{10} \sqrt{x-1}dx\right| -\left| t_{4}^{10} ft( \frac{x}{2} -2 \right) dx \right| \right|=9}}\)
Pole obszaru pod osią OX: \(\displaystyle{ P_2= ft| t_{1}^{2}\sqrt{x-1}dx \right| + ft| t_{2}^{4} ft( \frac{x}{2}-2 \right)dx \right| = \frac{5}{3}}\)
Pole jest sumą pól: \(\displaystyle{ P_{1}+P_{2}= \frac{32}{3}}\)
Pozdro.