całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Roni17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 15 lis 2006, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pszczyna
Podziękował: 8 razy

całka nieoznaczona

Post autor: Roni17 »

\(\displaystyle{ \int \frac{x}{x^{2}+x+1} dx}\)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2008, o 13:10 przez Roni17, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

całka nieoznaczona

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ \frac{x}{x^{2}+x+1} = \frac{1}{2} \frac{2x+1}{x^2+x+1} - \frac{1}{2} \frac{1}{x^2+x+1} = \frac{1}{2} \frac{2x+1}{x^2+x+1} - \frac{1}{2} \frac{1}{\left(x+\frac{1}{2}\right)^2+\frac{3}{4}}}\)
ODPOWIEDZ