Całka oznaczona i nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Bartli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 sty 2008, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Całka oznaczona i nieoznaczona

Post autor: Bartli »

\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{1}\frac{dx}{ \sqrt{-x ^{2}+2x } }}\)



\(\displaystyle{ \int \frac{tgx}{ln(cosx)} dx}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2008, o 14:24 przez Bartli, łącznie zmieniany 2 razy.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Całka oznaczona i nieoznaczona

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ =\lim_{a\to 0^+}\int\limits_{a}^{1}\frac{\mbox{d}x}{\sqrt{-x^2+2x}}}\)

I teraz nieoznaczona:
\(\displaystyle{ \int\frac{\mbox{d}x}{\sqrt{-x^2+2x}}=
t\frac{\mbox{d}x}{\sqrt{-(x^2-2x)}}=
t\frac{\mbox{d}x}{\sqrt{ -[(x-1)^2]-1 }}=
t\frac{\mbox{d}x}{\sqrt{1 -(x-1)^2 }}\\
x-1=t\\
=\mbox{d}t\\
t \frac{\mbox{d}t}{\sqrt{1-t^2}}=\arcsin (t)+C=
\arcsin(x-1)+C}\)


I wracamy do oznaczonej:
\(\displaystyle{ \lim_{a\to 0^+}[\arcsin(x-1)]\left|\frac{}{}\right|_{a}^{1}=
\lim_{a\to 0^+}[\arcsin(0)-\arcsin (a-1)]=
-\lim_{a\to 0^+}\arcsin (a-1)=-\arcsin(-1)=\frac{\pi}{2}}\)


POZDRO
grincz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 13 razy

Całka oznaczona i nieoznaczona

Post autor: grincz »

w drugiej \(\displaystyle{ ln(cosx)=t}\)
ODPOWIEDZ