obliczyc całke

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
lemi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 8 lis 2006, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

obliczyc całke

Post autor: lemi »

\(\displaystyle{ \int \frac{1}{ \sqrt{2x-x^{2} } }dx}\)[/latex]
pyciex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 7 sty 2008, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

obliczyc całke

Post autor: pyciex »

Ja bym funkcje pod pierwiastkiem doprowadził do postaci kanonicznej, i w tedy podpierwaistkiem bedzie: -(x-1)^2+1 . Teraz za x-1 podstawiłbym t, to dx=dt. I mamy arcsint a to jest arcsin(x-1). Tak mi sie wydaje ze powinno byc to rozwiazane, ale pewnosci nie mam.
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 20 wrz 2007, o 21:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 37 razy

obliczyc całke

Post autor: Mikhaił »

\(\displaystyle{ arcsin(x-1)+C}\)
ODPOWIEDZ