Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
flippy3d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Ślaska
Podziękował: 1 raz

Całka nieoznaczona

Post autor: flippy3d »

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dx}{ \sqrt{5+2x} }}\) a to za co ma byc podstawione \(\displaystyle{ [5+2x=t^2]}\) chodzi mi o te podstawienie jak to sie rozpisuje .
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ t^2=2x+5 \\
2tdt=2dx \\
\\
t \frac{dx}{\sqrt{2x+5}} = t \frac{tdt}{t} = t dt = t +C = \sqrt{2x+5} +C}\)
ODPOWIEDZ