obliczyc całkę nioznaczoną
obliczyc całkę nioznaczoną
Witam
Czy mógłby ktoś obliczyc mi to całkę, ale krok po kroku (co się z czego bierze)?
\(\displaystyle{ \int \frac{(x^{2}-1)^{3}}{x}dx}\)
z góry dzięki
Ps. wiecie gdzie można znalezc strone www z całkami i rozwiązaniami takimi krok po k.
Czy mógłby ktoś obliczyc mi to całkę, ale krok po kroku (co się z czego bierze)?
\(\displaystyle{ \int \frac{(x^{2}-1)^{3}}{x}dx}\)
z góry dzięki
Ps. wiecie gdzie można znalezc strone www z całkami i rozwiązaniami takimi krok po k.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
obliczyc całkę nioznaczoną
To akurat jest prosta całka
Zauważ, że
\(\displaystyle{ \frac{\big(x^2-1\big)^3}{x}\ =\ \frac{x^6-3x^4+3x^2-1}{x}\ =\ x^5-3x^3+3x-\frac1x}\)
Zauważ, że
\(\displaystyle{ \frac{\big(x^2-1\big)^3}{x}\ =\ \frac{x^6-3x^4+3x^2-1}{x}\ =\ x^5-3x^3+3x-\frac1x}\)
obliczyc całkę nioznaczoną
a taka całka? brat mi mówi że to całka z parametrem o co w tym chodzi i jak to zrobic?
\(\displaystyle{ \frac{\big(x^2{dx}\big)}{a^{3}+x^{3}}, a {0} }\}\)
\(\displaystyle{ \frac{\big(x^2{dx}\big)}{a^{3}+x^{3}}, a {0} }\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
obliczyc całkę nioznaczoną
Nie widzę żadnej całki!
Chyba winno być:
\(\displaystyle{ \int \frac{x^2 \, dx}{a^3 + x^3}}\)
Wtedy oczywiście podst. \(\displaystyle{ t = a^3 + x^3}\) (albo od razu, jak ktoś ma dobry wzrok ;])
Chyba winno być:
\(\displaystyle{ \int \frac{x^2 \, dx}{a^3 + x^3}}\)
Wtedy oczywiście podst. \(\displaystyle{ t = a^3 + x^3}\) (albo od razu, jak ktoś ma dobry wzrok ;])
obliczyc całkę nioznaczoną
no dobra wychodzi: \(\displaystyle{ dt= 3a^{2} +3x ^{2}dx}\) ale co dalej? trzeba podzielic przez 3?
obliczyc całkę nioznaczoną
dobra dzięki ale nie denerwuj sie
i jeszcze jedna całka:
\(\displaystyle{ \int (3+2 \sqrt[4]{x})^{3}{dx}}\)
wiem że trzeba skorzystac ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (a+b)^{3}}\) ale jak?
bo psuje mi tu wszystko ten pierwiastek :
i jeszcze jedna całka:
\(\displaystyle{ \int (3+2 \sqrt[4]{x})^{3}{dx}}\)
wiem że trzeba skorzystac ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (a+b)^{3}}\) ale jak?
bo psuje mi tu wszystko ten pierwiastek :
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
obliczyc całkę nioznaczoną
Ja się nie denerwuję.Przemos pisze:dobra dzięki ale nie denerwuj sie
Hmm... a jak się z niego korzysta? Rozpisujesz po prostu, że jest to \(\displaystyle{ a^3 + ...}\)Przemos pisze:wiem że trzeba skorzystac ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (a+b)^3}\) ale jak?
obliczyc całkę nioznaczoną
a co z tą całką:
\(\displaystyle{ \int\frac{ \sqrt{x}-2 \sqrt[3]{x^{2}}+4 \sqrt[4]{5x^{2} }}{{6 \sqrt[3]{x} }}}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{ \sqrt{x}-2 \sqrt[3]{x^{2}}+4 \sqrt[4]{5x^{2} }}{{6 \sqrt[3]{x} }}}\)
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
obliczyc całkę nioznaczoną
ostatnia zwykly rachunek na potęgach
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{x}-2 \sqrt[3]{x^{2}}+4 \sqrt[4]{5x^{2} }}{{6 \sqrt[3]{x} }}=\frac{ x^{\frac{1}{2}}-2x^{\frac{2}{3}}+4 \sqrt[4]{5} x^{\frac{1}{2}}}{6x^{\frac{1}{3}}}}\) dzielisz i całkujesz
chyba dasz se rade
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{x}-2 \sqrt[3]{x^{2}}+4 \sqrt[4]{5x^{2} }}{{6 \sqrt[3]{x} }}=\frac{ x^{\frac{1}{2}}-2x^{\frac{2}{3}}+4 \sqrt[4]{5} x^{\frac{1}{2}}}{6x^{\frac{1}{3}}}}\) dzielisz i całkujesz
chyba dasz se rade
obliczyc całkę nioznaczoną
wyszło mi takie cos: \(\displaystyle{ \int 5x^{ \frac{1}{6}}-4x ^{ \frac{1}{3}}+14x ^{ \frac{5}{12} } }\)
dobrze to jest?
dobrze to jest?
Ostatnio zmieniony 4 gru 2007, o 23:29 przez Przemos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
obliczyc całkę nioznaczoną
Zastanawiam, się czy takie tematy nie powinny się znaleźć przypadkiem w Przekształceniach Algebraicznych ... Bo jeżeli ktoś zabiera się za całki bez opanowanych podstaw ...