Całka oznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
essabyczku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 29 lis 2020, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 4 razy

Całka oznaczona

Post autor: essabyczku »

\(\displaystyle{
\int_{0}^{\ln 2} \frac{e^x}{2x^e + 3} dx = \left|t=2x^e+3, \frac{dt}{2} =e^x dx \right|
}\)

\(\displaystyle{
\frac{1}{2} \int_{5}^{7} \frac{dt}{t} = \frac{1}{2}[\ln |2e^x+3|]^7_5 = \frac{1}{2} (\ln|2e^7+3|-\ln|2e^5+3|) = \frac{1}{2} \ln |\frac{2e^7+3}{2e^5+3}|
}\)


Tylko, że odpowiedź jest
\(\displaystyle{
\frac{1}{2} \ln |\frac{7}{5}|
}\)

i nie wiem jak do tego doprowadzić
Ostatnio zmieniony 4 lip 2022, o 23:17 przez essabyczku, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4085
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1398 razy

Re: Całka oznaczona

Post autor: Janusz Tracz »

essabyczku pisze: 4 lip 2022, o 22:52 nie wiem jak do tego doprowadzić
Wystarczy zmienić treść zadania z \(\displaystyle{ \int_{0}^{\ln 2} \frac{e^x}{2x^e + 3} \dd x}\) na \(\displaystyle{ \int_{0}^{\ln 2} \frac{e^x}{2e^x + 3} \dd x}\).

Edit: Złe granice całkowania wstawisz. To znaczy robisz podstawienie potem zmieniasz granice potem wracasz z podstawieniem, a z granicami już nie.
essabyczku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 29 lis 2020, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 4 razy

Re: Całka oznaczona

Post autor: essabyczku »

essabyczku pisze: 4 lip 2022, o 22:52 Edit: Złe granice całkowania wstawisz. To znaczy robisz podstawienie potem zmieniasz granice potem wracasz z podstawieniem, a z granicami już nie.
Chyba nie rozumiem, mógłbyś mi wytłumaczyć to powoli?

Dodano po 7 minutach 53 sekundach:
W zadaniu błąd popełniłem i zamiast
\(\displaystyle{
\frac{e^x}{2e^x+3}
}\)


napisałem
\(\displaystyle{
\frac{e^x}{2x^e+3}
}\)


w niektórych miejscach.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34334
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Całka oznaczona

Post autor: Jan Kraszewski »

essabyczku pisze: 4 lip 2022, o 23:28Chyba nie rozumiem, mógłbyś mi wytłumaczyć to powoli?
Zamiast

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int_{5}^{7} \frac{dt}{t} = \frac{1}{2}[\ln |2e^x+3|]^7_5 }\)

powinno być

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \int_{5}^{7} \frac{dt}{t} = \frac{1}{2}[\ln |t|]^7_5. }\)

Granice całkowania odnoszą się to do zmiennej \(\displaystyle{ t}\), a nie \(\displaystyle{ x}\).

JK
essabyczku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 29 lis 2020, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 4 razy

Re: Całka oznaczona

Post autor: essabyczku »

Ok. Rozumiem w czym błąd popełniłem. Dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ