Oblicz całkę

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz całkę

Post autor: cmnstrnbnn »

Oblicz całkę \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} f(x) dx}\), gdzie

\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} x^{3} &\text{dla } x \le 0 \\16x^{3} &\text{dla } x>0 \end{cases}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Oblicz całkę

Post autor: a4karo »

Rozbieżna
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Oblicz całkę

Post autor: cmnstrnbnn »

Dlaczego?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Oblicz całkę

Post autor: a4karo »

Bo nie istnieją granice, które powinny istnieć dla jej zbieżności.

Poczytaj definicję. Rachunku są banalne
ODPOWIEDZ