Obliczyć pole powierzchni powstałej w wyniku obrotu dookoła osi \(\displaystyle{ OY}\) wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=\arctan{x}, \quad x\in[0,1]. }\).
Korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ 2 \pi \cdot \int_{0}^{1}{\arctan(x) \cdot \sqrt{1+ (\arctan(x)')^2 } } = 2 \pi \cdot \int_{0}^{1}{\arctan(x) \cdot \sqrt{1+ \left( \frac{1}{1+x^2}\right )^2 } } }\), i wychodzi mi ta dziwna całka, ktorej wolfram nawet nie może policzyć, czy ja to jakoś źle liczę?
Pole powierzchni powstałej w wyniku obrotu funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 21 sty 2021, o 16:29
- Płeć: Kobieta
- wiek: 21
- Podziękował: 40 razy
Re: Pole powierzchni powstałej w wyniku obrotu funkcji
A, tak, zamiast \(\displaystyle{ \arctan }\)ma tam być x, ale i tak to dużo nie zmienia
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Pole powierzchni powstałej w wyniku obrotu funkcji
\(\displaystyle{ |S| = 2\pi \int_{0}^{1} x \cdot \sqrt{1+(\frac{1}{1+x^2})^2}\ \ dx = 2\pi \int_{0}^{1} x \cdot \sqrt{\frac{(1+x^2)^2+1}{(1+x^2)^2}} dx= 2\pi\int_{0}^{1}\frac{x}{1+x^2}\sqrt{(1+x^2)^2 +1}\ \ dx }\)
Podstawienia:
\(\displaystyle{ 1+x^2 = t, \ \ 2xdx = dt, \ \ xdx = \frac{1}{2}dt }\)
\(\displaystyle{ = 2\pi\int_{1}^{2}\frac{1}{2}\cdot \frac{\sqrt{t^2+1}}{t} dt = \pi \int_{1}^{2}\frac{\sqrt{t^2+1}}{t} dt }\)
Stosujemy następne podstawienia:
\(\displaystyle{ t^2 +1 = u, }\)
albo
\(\displaystyle{ \sqrt{t^2 +1} = u. }\)
Podstawienia:
\(\displaystyle{ 1+x^2 = t, \ \ 2xdx = dt, \ \ xdx = \frac{1}{2}dt }\)
\(\displaystyle{ = 2\pi\int_{1}^{2}\frac{1}{2}\cdot \frac{\sqrt{t^2+1}}{t} dt = \pi \int_{1}^{2}\frac{\sqrt{t^2+1}}{t} dt }\)
Stosujemy następne podstawienia:
\(\displaystyle{ t^2 +1 = u, }\)
albo
\(\displaystyle{ \sqrt{t^2 +1} = u. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Pole powierzchni powstałej w wyniku obrotu funkcji
Oczywiście, że nie: gdy popatrzysz na wykres funkcji of strony osi `OY` to zobaczysz, że jest to wykres funkcji `x=\tan y`. Inne będą też granice całkowania (`y` się zmienia od ... do ...)
Dodano po 4 minutach 10 sekundach:
Januszu: pomyśl logicznie. Jeżeli autor napisał, że zamiast `\arctan` ma być funkcja identycznościowa (choć to błąd okropny), to przecież pod pierwiastkiem będzie coś zdecydowanie innego.janusz47 pisze: ↑8 maja 2022, o 17:36 \(\displaystyle{ |S| = 2\pi \int_{0}^{1} x \cdot \sqrt{1+(\frac{1}{1+x^2})^2}\ \ dx = 2\pi \int_{0}^{1} x \cdot \sqrt{\frac{(1+x^2)^2+1}{(1+x^2)^2}} dx= 2\pi\int_{0}^{1}\frac{x}{1+x^2}\sqrt{(1+x^2)^2 +1}\ \ dx }\)
Podstawienia:
\(\displaystyle{ 1+x^2 = t, \ \ 2xdx = dt, \ \ xdx = \frac{1}{2}dt }\)
\(\displaystyle{ = 2\pi\int_{1}^{2}\frac{1}{2}\cdot \frac{\sqrt{t^2+1}}{t} dt = \pi \int_{1}^{2}\frac{\sqrt{t^2+1}}{t} dt }\)
Stosujemy następne podstawienia:
\(\displaystyle{ t^2 +1 = u, }\)
albo
\(\displaystyle{ \sqrt{t^2 +1} = u. }\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Pole powierzchni powstałej w wyniku obrotu funkcji
Możliwe że nie rozumiem o co chodzi w powyższym poście, ale: wzór
\(\displaystyle{ 2 \pi \int \limits_0^1 \arctan(x) \sqrt{1+\left(\frac{1}{1+x^2}\right)^2} \, \dd x}\)
opisuje pole powierzchni powstałej przez obrót wykresu funkcji \(\displaystyle{ \arctan(x)}\), \(\displaystyle{ x \in [0, 1]}\) wokół osi OX. Ponieważ obrót miał być wokół osi OY, poprawny jest wzór:
\(\displaystyle{ 2 \pi \int \limits_0^1 x \sqrt{1+\left(\frac{1}{1+x^2}\right)^2} \, \dd x}\)
lub równoważny mu
\(\displaystyle{ 2 \pi \int \limits_0^{\frac{\pi}{4}} \tan(y) \sqrt{1+ \left( \frac{1}{\cos^2(y)} \right)^2} \, \dd y}\).
W tym kontekście poprawka kt26420 i sposób liczenia janusza47 są chyba w porządku?
\(\displaystyle{ 2 \pi \int \limits_0^1 \arctan(x) \sqrt{1+\left(\frac{1}{1+x^2}\right)^2} \, \dd x}\)
opisuje pole powierzchni powstałej przez obrót wykresu funkcji \(\displaystyle{ \arctan(x)}\), \(\displaystyle{ x \in [0, 1]}\) wokół osi OX. Ponieważ obrót miał być wokół osi OY, poprawny jest wzór:
\(\displaystyle{ 2 \pi \int \limits_0^1 x \sqrt{1+\left(\frac{1}{1+x^2}\right)^2} \, \dd x}\)
lub równoważny mu
\(\displaystyle{ 2 \pi \int \limits_0^{\frac{\pi}{4}} \tan(y) \sqrt{1+ \left( \frac{1}{\cos^2(y)} \right)^2} \, \dd y}\).
W tym kontekście poprawka kt26420 i sposób liczenia janusza47 są chyba w porządku?