Całkowanie

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Całkowanie

Post autor: hutsalo »

Całkuje taki przykład:
Bez tytułu.png
Mam pytanie odnośnie zaznaczonej \(\displaystyle{ 2}\). Skąd się tam wzięła?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2022, o 17:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Całkowanie

Post autor: Dasio11 »

Stąd: \(\displaystyle{ \frac{x^{\frac{3}{4}} \cdot \sqrt{x}}{x^{-2}} = x^{\frac{3}{4} + \frac{1}{2} - (-2)}}\), bo ogólnie \(\displaystyle{ \frac{x^a \cdot x^b}{x^c} = x^{a+b-c}}\).
hutsalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy

Re: Całkowanie

Post autor: hutsalo »

Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ