Szybkie pytanie. Robie przykład z całek, a dokładniej z całkowania przez części. I chciałem się dowiedzieć następującej rzeczy. Wiem że:
\(\displaystyle{
\int \ln x \dd x = x\left( \ln x - x \right)
}\)
i wiem że to jest ok. Natomiast chciałbym się dowiedzieć czy:
\(\displaystyle{
\int x\left( \ln x - x \right) = \ln x
}\)
Dodano po 24 minutach 7 sekundach:
Albo inaczej. Jak obliczyć całke \(\displaystyle{ \int x\left(\ln x - x \right)}\)
Całkowanie przez cześci
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Całkowanie przez cześci
\(\displaystyle{ \int x\left(\ln x - x \right)dx=\int x \ln x dx - \int x^2dx=
\left[ \frac{x^2}{2}\ln x -\int \frac{x^2}{2} \cdot \frac{1}{x} dx \right]-\frac{x^3}{3} = \\
= \frac{x^2}{2}\ln x-\frac{x^2}{4} -\frac{x^3}{3}+C
}\)
\left[ \frac{x^2}{2}\ln x -\int \frac{x^2}{2} \cdot \frac{1}{x} dx \right]-\frac{x^3}{3} = \\
= \frac{x^2}{2}\ln x-\frac{x^2}{4} -\frac{x^3}{3}+C
}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Całkowanie przez cześci
Ale nie jest - całką z \(\displaystyle{ \ln x}\) jest \(\displaystyle{ x \ln x - x}\), a nie \(\displaystyle{ x ( \ln x - x )}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
Re: Całkowanie przez cześci
Są dwie wersje. Sprawdź ten filmAle nie jest - całką z \(\displaystyle{ \ln x}\) jest \(\displaystyle{ x \ln x - x}\), a nie \(\displaystyle{ x ( \ln x - x )}\).
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=Euj-H48cjmc
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2022, o 17:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Całkowanie przez cześci
Nie ma "dwóch wersji". Zamiast proponować innym oglądanie filmu najpierw lepiej sam go uważnie obejrzyj.hutsalo pisze: ↑27 kwie 2022, o 17:32Są dwie wersje. Sprawdź ten filmKod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=Euj-H48cjmc
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 14 sty 2022, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
Re: Całkowanie przez cześci
PrzepraszamNie ma "dwóch wersji". Zamiast proponować innym oglądanie filmu najpierw lepiej sam go uważnie obejrzyj.
JK