Wie ktoś jak zabrać się za taką całkę?
\(\displaystyle{ I(q)= \int_{0}^{ \infty } r \frac{e^{i\alpha qr}-e^{-i \alpha qr}}{1+Ae^{\beta r}}dr}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ \beta}\), \(\displaystyle{ A}\), to stałe. Czego należy wymagać od tych stałych żeby ta całka była zbieżna? Wydaje mi się, że ta całka powinna być elementarna kiedy iloraz \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{\beta}}\) jest wymierny.
Całka z exp w liczniku i w mianowniku
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Całka z exp w liczniku i w mianowniku
Jest to całka typu:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } \frac{x\sin ax}{1+Ae^{bx}} dx}\)
Można próbować najpierw przez części potem rozwijać w szereg z samym sinusem w liczniku...
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } \frac{x\sin ax}{1+Ae^{bx}} dx}\)
Można próbować najpierw przez części potem rozwijać w szereg z samym sinusem w liczniku...