Cześć. Może ktoś powiedzieć czy wykonałem to zadanie poprawnie?
Treść zadania:
Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi \(\displaystyle{ 𝑦 = \tg x, \ \ 𝑦 = \sin 𝑥 , \ \ 𝑥 =\frac{\pi}{4}}\)
Moje rozwiązanie:
(wykonałem rysunek i zauważyłem, że \(\displaystyle{ \tg x}\) jest wyżej niż \(\displaystyle{ \sin x}\))
\(\displaystyle{ \int^{\frac{\pi}{4}}_0\tg x-\sin x \ dx=\int^{\frac{\pi}{4}}_0\tg x \ dx-\int^{\frac{\pi}{4}}_0\sin x \ dx=[-\ln|\cos x|]^{\frac{\pi}{4}}_0-[-\cos x]^{\frac{\pi}{4}}_0=-\ln|\cos\frac{\pi}{4}|+\cos\frac{\pi}{4} \ \ [j^2]}\)
Czy to jest poprawnie wykonanie tego zadania? Dzięki pozdrawiam.
Pole obszaru ograniczonego
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lut 2022, o 23:39
- Płeć: Kobieta
- wiek: 25
- Podziękował: 23 razy
Pole obszaru ograniczonego
Ostatnio zmieniony 12 lut 2022, o 01:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Pole obszaru ograniczonego
Jest ok z wyjątkiem tego, że \(\displaystyle{ \cos 0 \neq 0}\).
Ukryta treść: