Oblicz całki
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 lut 2022, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
Oblicz całki
Mam do obliczenia całki których w ogóle nie rozumiem i prosiłabym o pomoc
W załączniku jest zadanie
Dzięki za pomoc
Dodano po 3 minutach 36 sekundach:
Proszę o jak najszybszą pomoc
Dzięki
W załączniku jest zadanie
Dzięki za pomoc
Dodano po 3 minutach 36 sekundach:
Proszę o jak najszybszą pomoc
Dzięki
Ostatnio zmieniony 1 lut 2022, o 12:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie przesadzaj z emotkami.
Powód: Nie przesadzaj z emotkami.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 lut 2022, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Oblicz całki
Nic nie ogarniam z całek ... Tak szczerze, wzory to jakaś magia ogólnie z matematyką leżę i dlatego proszę o całe rozwiazanie bardzo by mi to pomogło chociaż naciągnąć ocenę bo jestem w czarnej ....
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Oblicz całki
Te całki są banalne
Zrobię tylko jedną:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dx}{x \ln^2x} }\)
\(\displaystyle{ \ln x=t, x=e^t, dx=e^tdt}\)
po podstawieniach masz:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{e^tdt}{e^tt^2} = \int_{}^{} \frac{dt}{t^2}=- \frac{1}{t}+C=- \frac{1}{\ln x}+C }\)
Pozostałe analogicznie...
Zrobię tylko jedną:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dx}{x \ln^2x} }\)
\(\displaystyle{ \ln x=t, x=e^t, dx=e^tdt}\)
po podstawieniach masz:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{e^tdt}{e^tt^2} = \int_{}^{} \frac{dt}{t^2}=- \frac{1}{t}+C=- \frac{1}{\ln x}+C }\)
Pozostałe analogicznie...
Ostatnio zmieniony 1 lut 2022, o 12:51 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 lut 2022, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Oblicz całki
Proszę o ta 2 też będę mega mega wdzięczna dzięki bardzo bo to jest moje być albo nie być
Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
Okej przyszłam tutaj po pomoc bo nie rozumiem tego w ogóle i naprawdę dziękuję każdemu kto to rozwiąże. Truje się z tym od rana i totalnie nie wiem co i jak. Tak że proszę o wyrozumiałość. Bo też pomagam jak czegoś nie rozumiem i rozwiązuje wszystko bez problemu
Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
Okej przyszłam tutaj po pomoc bo nie rozumiem tego w ogóle i naprawdę dziękuję każdemu kto to rozwiąże. Truje się z tym od rana i totalnie nie wiem co i jak. Tak że proszę o wyrozumiałość. Bo też pomagam jak czegoś nie rozumiem i rozwiązuje wszystko bez problemu
Ostatnio zmieniony 1 lut 2022, o 12:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie przesadzaj z emotkami.
Powód: Nie przesadzaj z emotkami.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Oblicz całki
Mnie tu jeszcze co inne dręczy ktoś w ogóle tego nie ogarnia to skąd się wziął na takiej uczelni na której bądź co bądź są takie całki...
Bo to , że tego nie ogarnia to świat się nie kończy tylko pasuje zmienić profil i iść na uczelnię np. taką co uczą poezji lub piosenek...
Zawsze było dla mnie zagadką czemu ludzie idą tam gdzie nie mają pojęcia co robią, ja np w niczym nie miałem pojęcia więc nic nie kończyłem a inni niech się określą...
Bo to , że tego nie ogarnia to świat się nie kończy tylko pasuje zmienić profil i iść na uczelnię np. taką co uczą poezji lub piosenek...
Zawsze było dla mnie zagadką czemu ludzie idą tam gdzie nie mają pojęcia co robią, ja np w niczym nie miałem pojęcia więc nic nie kończyłem a inni niech się określą...
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 lut 2022, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Oblicz całki
Wiesz co czasami ktoś ma marzenia do spełnienia i cel jeżeli nie idzie ci z jednego przedmiotu to raczej nie jest źle. Mam problem tylko z matematyką tak że ... Czemu nie robić tego co się lubi i o czym się marzy ? Bo nie umiem matmy ? No sory z taki podejściem nie dziwię się ze nic nie skończyłeś
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Oblicz całki
Komu i gdzie? Ja też oczekuję pomocy...mam parę konkretów dość mocnych...Bo też pomagam jak czegoś nie rozumiem i rozwiązuje wszystko bez problemu
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Oblicz całki
A co robiłaś przez cały semestr?
Powstrzymam się od komentarza, bo mógłby być niemiły.
Na forum nie ma zakazu dawania gotowców, ale nie wiem, czy znajdziesz chętnych. Jak mawiał szw1710, za korepetycje się płaci.
Ale to koniec (arku) tego OT.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 lut 2022, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Oblicz całki
Cały semestr zapierdzielalam jak wół i próbowałam to zrozumieć. Nie każdy jest idealny. Zrozum też że nie każdy ma pieniądze np 100 zł wydać na korepetycje. Więc przyszłam tutaj. Proszę mniej nienawiści bo kiedyś do was ta złość wróci
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Oblicz całki
Wyjątkowo zrobię Ci tę drugą całkę choć nigdy się do tego nie przykładałem i idzie mi ciężko sama zrozum jak bardzo się poświęcam...
\(\displaystyle{ \int_{}^{} xe^xdx}\)
\(\displaystyle{ u=x, du=dx, dv=e^xdx, v=e^x}\)
więc:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} xe^xdx=xe^x- \int_{}^{} e^xdx=xe^x-e^x+C}\)
wystarczy 20... sorki ale nie mam żadnej nienawiści próbuję pomóc nie tylko za pomocą rozwiązania całek... staram się być pożyteczny...Zrozum też że nie każdy ma pieniądze np 100 zł wydać na korepetycje
\(\displaystyle{ \int_{}^{} xe^xdx}\)
\(\displaystyle{ u=x, du=dx, dv=e^xdx, v=e^x}\)
więc:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} xe^xdx=xe^x- \int_{}^{} e^xdx=xe^x-e^x+C}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2022, o 13:10 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 lut 2022, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Oblicz całki
Wiem i naprawdę ci dziękuję że mi to rozwiazujesz mam nadzieję że dobro do ciebie wróci bo w dzisiejszym świecie pełno nienawiści z tego co pewnie widzisz do góry ... Mega dzięki