Założenia twierdzenia o funkcji górnej granicy całkowania

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
alfacentaur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 15 lis 2016, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Założenia twierdzenia o funkcji górnej granicy całkowania

Post autor: alfacentaur »

Kod: Zaznacz cały

https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/openagh-podreczniki_view.php?mode=view&categId=4&handbookId=53&moduleId=552#tw1_rcRiemanna

Założenia twierdzenia mówią że \(\displaystyle{ f}\) jest całkowalna, za to teza że \(\displaystyle{ F}\) jest ciągła. Czy jeżeli \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją całkowalną ale nieciągłą (np.sklejka), to \(\displaystyle{ F}\) zawsze będzie ciągła?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2021, o 18:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli matematycznych.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Założenia twierdzenia o funkcji górnej granicy całkowania

Post autor: Dasio11 »

Tak - \(\displaystyle{ f}\) jako funkcja całkowalna musi być ograniczona, a stąd łatwo wykazać, że \(\displaystyle{ F}\) nawet spełnia warunek Lipschitza.
ODPOWIEDZ