całka nieoznaczona z sinx/cosx

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
marej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 12 mar 2021, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

całka nieoznaczona z sinx/cosx

Post autor: marej »

Witam,
zadanie polega na znalezieniu błędu w poniższym rozumowaniu
\(\displaystyle{ \int \frac{\sin x}{\cos x} \\
f(x)\frac{1}{\cos x}, \ g'(x)=\sin x \\
f'(x)=\frac{\sin x}{\cos^2 x}, \ g(x)=-\cos x \\
\int \frac{\sin x}{\cos x}=-1+\int\frac{\sin x}{\cos x}dx
}\)
Stąd 0=-1
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: całka nieoznaczona z sinx/cosx

Post autor: kmarciniak1 »

Przecież całka nieoznaczona to rodzina funkcji a nie jedna konkretna więc nie można wnioskować z ostatniej równości z całkami że \(\displaystyle{ 0=-1}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: całka nieoznaczona z sinx/cosx

Post autor: a4karo »

Warto zauważyć, że taki numer przechodzi dla każdej całki postaci \(\displaystyle{ \int \frac{f'}{f}}\)
ODPOWIEDZ