Całka oznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
marej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 12 mar 2021, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Całka oznaczona

Post autor: marej »

Witam,
czy ktoś pomógłby mi w obliczeniu całki:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}\frac{1-\frac{x^2}{2}}{1+x^2}dx }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Całka oznaczona

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ \frac{1-x^2/2}{1+x^2}=\frac{3/2}{1+x^2}-\frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ