Jak najłatwiej policzyć całkę po tym obszarze?

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

Jak najłatwiej policzyć całkę po tym obszarze?

Post autor: Chewbacca97 »

Grafika pomocnicza jest w tym linku:

Kod: Zaznacz cały

https://ibb.co/6wL8FJ6
.

Punkty mają odpowiednio współrzędne:
\(\displaystyle{
A(0,0) \\
B(0,a_2) \\
C \left(x_T - \frac{(x_T-x_S)+(y_T-y_S)}{2} + \frac{1}{2} \left( \frac{\sqrt{(x_T-x_S)^2+(y_T-y_S)^2}}{v}\right),a_2 \right) \\
D \left(x_T - \frac{(x_T-x_S)+(y_T-y_S)}{2} + \frac{1}{2} \left( \frac{\sqrt{(x_T-x_S)^2+(y_T-y_S)^2}}{v}\right),y_T \right) \\
E \left(x_S + \frac{(x_T-x_S)+(y_T-y_S)}{2} + \frac{1}{2} \left( \frac{\sqrt{(x_T-x_S)^2+(y_T-y_S)^2}}{v}\right),y_S \right) \\
F \left(x_S + \frac{(x_T-x_S)+(y_T-y_S)}{2} + \frac{1}{2} \left( \frac{\sqrt{(x_T-x_S)^2+(y_T-y_S)^2}}{v}\right),0 \right)
}\)


Dwa prostokątny nie są problematyczne, ale w przypadku trójkąta muszę znać równianie przeciwprostokątnej, prawda? Czy jest może jakiś łatwiejszy sposób na to? :)
ODPOWIEDZ