Objętość bryły

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
las484
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Objętość bryły

Post autor: las484 »

Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami \(\displaystyle{ z=3x,x^2+y^2=4, z=0, x=0,y=0}\)

Można liczyć na jakieś wskazówki? Mam problem z wyznaczeniem przedziałów całkowania.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2021, o 09:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Objętość bryły

Post autor: kerajs »

Tak naprawdę to nie ma objętości którą ograniczają (są ''ścianami'') powyższe cztery płaszczyzny i walec obrotowy.
Dla mnie, to zadanie nie ma rozwiązania, lecz są tu tacy co wskażą jedną z czterech objętości ograniczonych powierzchniami \(\displaystyle{ z=3x,x^2+y^2=4, z=0, y=0}\) .
ODPOWIEDZ