\(\displaystyle{ \iint x dydx}\) , gdzie \(\displaystyle{ D}\) jest trójkątem o wierzchołkach \(\displaystyle{ (1,3),(-1,-1),(2,-4)}\).
jakie krzywe bedą ograniczać całkę? Z góry dziękuję za pomoc.
całka podwójna
całka podwójna
Ostatnio zmieniony 15 cze 2021, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: całka podwójna
Te krzywe to proste. I nie ograniczają całki, lecz obszar całkowania. Ponieważ nie jest to obszar normalny należy podzielić go na dwa obszary normalne, więc i liczyć dwie całki.\(\displaystyle{
D_1: \\
-1 \le x \le 1 \\
-x-2 \le y \le 2x+1 \\
\\
D_2: \\
1 \le x \le 2 \\
-x-2 \le y \le -7x+10}\)
D_1: \\
-1 \le x \le 1 \\
-x-2 \le y \le 2x+1 \\
\\
D_2: \\
1 \le x \le 2 \\
-x-2 \le y \le -7x+10}\)