Oblicz całkę we współrzędnych walcowych

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
soleckyy_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2021, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Oblicz całkę we współrzędnych walcowych

Post autor: soleckyy_99 »

Całka \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} \int_{}^{} zdxdydz}\) ,obszar ograniczony powierzchniami: \(\displaystyle{ z= \sqrt{ x^{2} + y^{2} } }\) oraz \(\displaystyle{ z=h.}\)
Mam pewien problem z wyznaczeniem obszaru całkowania we współrzędnych walcowych. Próbowałem to zrobić i wyszło mi:
\(\displaystyle{ 0 \le r \le \sqrt{ x^{2} + y^{2} } }\)
\(\displaystyle{ 0 \le \phi \le 2\pi}\)
\(\displaystyle{ 0 \le z \le h.}\)
Czy jest dobrze?
Ostatnio zmieniony 24 maja 2021, o 20:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Oblicz całkę we współrzędnych walcowych

Post autor: kerajs »

soleckyy_99 pisze: 24 maja 2021, o 19:09 Próbowałem to zrobić i wyszło mi:
\(\displaystyle{ 0 \le r \le \sqrt{ x^{2} + y^{2} } }\)
\(\displaystyle{ 0 \le \phi \le 2\pi}\)
\(\displaystyle{ 0 \le z \le h.}\)
Czy jest dobrze?
Prawie dobrze:
\(\displaystyle{ 0 \le r \le h }\)
\(\displaystyle{ 0 \le \phi \le 2\pi}\)
\(\displaystyle{ 0 \le z \le h.}\)
Nie zapomnij o jakobianie.
soleckyy_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2021, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Re: Oblicz całkę we współrzędnych walcowych

Post autor: soleckyy_99 »

Dziękuję bardzo, o jakobianie pamiętam :) ;)
ODPOWIEDZ