Oblicz całke oznaczona
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 maja 2021, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 maja 2021, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Re: Oblicz całke oznaczona
Mam problem z tym jak sie pozbyc pierwiastka z mianownika.
\(\displaystyle{ \int_{}^{} (\frac{x}{ \sqrt{x} } - \frac{1}{ \sqrt{x}}) = \int_{}^{} ( x^{ -\frac{1}{2} } \cdot x - x^{ -\frac{1}{2} }) }\)
Zatrzymalem sie na tym
\(\displaystyle{ \int_{}^{} (\frac{x}{ \sqrt{x} } - \frac{1}{ \sqrt{x}}) = \int_{}^{} ( x^{ -\frac{1}{2} } \cdot x - x^{ -\frac{1}{2} }) }\)
Zatrzymalem sie na tym
-
- Administrator
- Posty: 34337
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Oblicz całke oznaczona
A po co chcesz się go pozbyć? Znasz wzór na całkę z funkcji potęgowej?
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 maja 2021, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 3 razy
Re: Oblicz całke oznaczona
Powinno wyjsc tak ?
\(\displaystyle{ \int_{}^{} x^{ \frac{1}{2} } -x^{ -\frac{1}{2} } = \frac{2}{3} x^{ \frac{3}{2} } - 2 x^{ \frac{1}{2} }}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} x^{ \frac{1}{2} } -x^{ -\frac{1}{2} } = \frac{2}{3} x^{ \frac{3}{2} } - 2 x^{ \frac{1}{2} }}\)