Pole obszaru ograniczonego krzywymi

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
swiatpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 17 kwie 2021, o 14:14
Płeć: Kobieta
wiek: 25
Podziękował: 3 razy

Pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: swiatpi »

Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
\(\displaystyle{ y=\sin x, x=0, x= \pi, y=0 }\)

Według mnie wychodzi \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \pi } \sin x dx}\), co jest niemożliwe.
Czy mogę liczyć na pomoc?
Dziękuję!
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2021, o 17:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: Janusz Tracz »

swiatpi pisze: 18 kwie 2021, o 12:27 Według mnie wychodzi \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \pi } \sin x \dd x}\), co jest niemożliwe.
W jakim sensie niemożliwe? Policz całkę. To jest to pole.
ODPOWIEDZ