Całka po wycinku sfery

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
konrad129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 mar 2021, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Całka po wycinku sfery

Post autor: konrad129 »

Witam

Potrzebuję wyliczyć wypadkową siłę pionową działającą po powierzchni kopuły kulistej. Obciążenie jest prostopadłe do powierzchni, zmienne po przekroju podłużnym, a stałe na przekrojach poprzecznych jak widać na rysunku (w linku poniżej). Dodakowo zmienność obciążenia po długości jest opisana dwiema funkcjami liniowymi:

\(\displaystyle{ F ( \alpha _{1} ) = a \cdot \alpha _{1} + b}\)
\(\displaystyle{ F ( \alpha _{2} ) = c \cdot \alpha _{2} + d}\)



Wiem, że trzeba przecałkować tę funkcję po polu kopuły, ale nie mam pojęcia jak to zapisać.
ODPOWIEDZ