Witam
Potrzebuję wyliczyć wypadkową siłę pionową działającą po powierzchni kopuły kulistej. Obciążenie jest prostopadłe do powierzchni, zmienne po przekroju podłużnym, a stałe na przekrojach poprzecznych jak widać na rysunku (w linku poniżej). Dodakowo zmienność obciążenia po długości jest opisana dwiema funkcjami liniowymi:
\(\displaystyle{ F ( \alpha _{1} ) = a \cdot \alpha _{1} + b}\)
\(\displaystyle{ F ( \alpha _{2} ) = c \cdot \alpha _{2} + d}\)
[ciach]
Wiem, że trzeba przecałkować tę funkcję po polu kopuły, ale nie mam pojęcia jak to zapisać.
Pozdrawiam
Całka po wycinku sfery
Całka po wycinku sfery
Ostatnio zmieniony 27 mar 2021, o 20:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jak chcesz zamieścić rysunek, to na ogólnodostępnym serwisie hostingowym.
Powód: Jak chcesz zamieścić rysunek, to na ogólnodostępnym serwisie hostingowym.