Całka z funkcji

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Matematyk99xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 mar 2020, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 13 razy

Całka z funkcji

Post autor: Matematyk99xx »

Witam, czy jeżeli mam policzyć całkę \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} f(x)dx}\) oraz wiem, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) ma nośnik na przedziale \(\displaystyle{ \left[a- \frac{1}{u}, b+ \frac{1}{u} \right] }\) to czy liczenie tej całki mogę ograniczyć do tego przedziału?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Całka z funkcji

Post autor: a4karo »

Tak
Matematyk99xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 mar 2020, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 13 razy

Re: Całka z funkcji

Post autor: Matematyk99xx »

A jeżeli wiem tylko, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartości na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\), to w jaki sposób policzyć wartość tej całki?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Całka z funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Matematyk99xx pisze: 2 mar 2021, o 14:35 A jeżeli wiem tylko, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartości na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\),
Co to znaczy "funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartości na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\)"? Funkcja przyjmuje wartości na całej swojej dziedzinie.

JK
Matematyk99xx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 31 mar 2020, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Podziękował: 13 razy

Re: Całka z funkcji

Post autor: Matematyk99xx »

Jan Kraszewski pisze: 2 mar 2021, o 15:09
Matematyk99xx pisze: 2 mar 2021, o 14:35 A jeżeli wiem tylko, że funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartości na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\),
Co to znaczy "funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartości na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\)"? Funkcja przyjmuje wartości na całej swojej dziedzinie.

JK
Oczywiście chodziło mi o wartości z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\), mój błąd.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34239
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Całka z funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Matematyk99xx pisze: 2 mar 2021, o 16:27Oczywiście chodziło mi o wartości z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\), mój błąd.
No to nic nie wiesz. Jeśli np. jest to funkcja stale równa zero, to całka jest zero, jeśli stale równa jeden, to jest rozbieżna.

JK
ODPOWIEDZ