Należy policzyć długość łuku krzywej
\(\displaystyle{ f(x)=3\ln\left( \frac {9}{9-x^2}\right)}\) w przedziale \(\displaystyle{ x \in \left[ 0,2\right] }\).
Po policzeniu pochodnej itd. otrzymujemy całkę, podaję nieoznaczoną (chyba dobrze?):
\(\displaystyle{ \int\ \sqrt{1+ \frac{36x^{2}}{(9-x^2)^2}}dx}\)
Jak ją policzyć?
Problematyczna całka
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 15 wrz 2017, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Problematyczna całka
Ostatnio zmieniony 13 lut 2021, o 14:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 15 wrz 2017, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Re: Problematyczna całka
Dzięki za cudowną podpowiedź. Wzruszające, jak na tym forum można liczyć na pomoc.
Dalszy ciąg komentarza sam się ciśnie na usta: ......................................
Dodano po 1 minucie 45 sekundach:
Czy może ktoś NAPRAWDĘ pomóc, a nie zajmować czas czymś żenującym?
Czy moderator byłby może łaskaw zwrócić uwagę "pomocnikowi"?
Dalszy ciąg komentarza sam się ciśnie na usta: ......................................
Dodano po 1 minucie 45 sekundach:
Czy może ktoś NAPRAWDĘ pomóc, a nie zajmować czas czymś żenującym?
Czy moderator byłby może łaskaw zwrócić uwagę "pomocnikowi"?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Problematyczna całka
Nie rozumiem, skąd te nerwy. Konkretnie, sprowadź do wspólnego mianownika (którym będzie \(\displaystyle{ \left(9-x^{2}\right)^{2}}\), oczywiście) pod pierwiastkiem, a potem zauważ, że licznik zwija się wg:
\(\displaystyle{ (a-b)^{2}+4ab=(a+b)^{2}}\). Po spierwiastkowaniu dostajesz trywialną całkę z funkcji wymiernej.
\(\displaystyle{ (a-b)^{2}+4ab=(a+b)^{2}}\). Po spierwiastkowaniu dostajesz trywialną całkę z funkcji wymiernej.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Problematyczna całka
Mogę zwrócić uwagę co najwyżej Tobie, byś powściągnął swoje emocje - to była dobra wskazówka.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 15 wrz 2017, o 11:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Re: Problematyczna całka
Nie. To nie była wskazówka. Wskazówka, jak sama nazwa mówi, musi wskazywać. Konkret. Nie ogólniki.