Zmiana kolejności całkowania, podwójna iterowana

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Karol566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 1 raz

Zmiana kolejności całkowania, podwójna iterowana

Post autor: Karol566 »

Cześć mam problem z określeniem obszaru, żeby zmienić kolejność całkowania takiej całki:
\(\displaystyle{ \int_{-7}^{1} \int_{2- \sqrt{7-6y-y^2} }^{2+\sqrt{7-6y-y^2}}f(x,y)dxdy }\)
Wiem, że \(\displaystyle{ -7 \le y \le 1}\) ale nie potrafię znaleźć wzoru krzywej spod tych pierwiastków. Przyjmuje wartości ujemne, więc nie mogę podnieść nierówności do kwadratu. Jak mogę znaleźć ten zbiór \(\displaystyle{ D}\)?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2021, o 12:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Zmiana kolejności całkowania, podwójna iterowana

Post autor: a4karo »

Jaką krzywą przedstawia równanie `x=\sqrt{7-6x-y^2}`?
Karol566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Zmiana kolejności całkowania, podwójna iterowana

Post autor: Karol566 »

To będzie odbicie paraboli względem \(\displaystyle{ x=y}\)
Czyli potem wystarczy ją (\(\displaystyle{ x=\sqrt{7-6y-y^2}}\)) tylko przesunąć o \(\displaystyle{ 2}\) w prawo na wykresie, a żeby uzyskać tę drugą to ją odbić względem \(\displaystyle{ OY}\) i też przesunąć o\(\displaystyle{ 2}\) w prawo?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Zmiana kolejności całkowania, podwójna iterowana

Post autor: a4karo »

To nie będzie odbicie paraboli. Oblicz to, a nie zgaduj
Karol566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Zmiana kolejności całkowania, podwójna iterowana

Post autor: Karol566 »

Rzeczywiście, po podniesieniu do kwadratu otrzymuję równanie okręgu \(\displaystyle{ x^2+(y+3)^2=16}\)
Czyli będzie to połówka okręgu po prawej stronie \(\displaystyle{ OY}\) o środku w \(\displaystyle{ O(0,-3)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 4}\)
Czy teraz przeciwne równanie będzie odbiciem względem osi \(\displaystyle{ OY}\)? Skąd mamy pewność że obszar to ten zamknięty łukiem a nie np pod albo nad wykresem?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Zmiana kolejności całkowania, podwójna iterowana

Post autor: a4karo »

A zgadnij jaka krzywa opisuje równanie `x=-\sqrt{...}`.
Karol566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Zmiana kolejności całkowania, podwójna iterowana

Post autor: Karol566 »

Rany rzeczywiście, zaćmiony jakiś dziś jestem, dzięki!
ODPOWIEDZ