Pole obszaru ograniczonego krzywymi

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
hwite
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 lis 2017, o 00:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: hwite »

Rozwiązałem przykład na dwa sposoby i nie wiem czy oba są poprawne czy jeden czy też żaden. Proszę o sprawdzenie.

Pole obszaru między krzywymi: \(\displaystyle{ y=\ln x, x=e^2, y=-1}\)

Wykres:

Kod: Zaznacz cały

https://i.imgur.com/6Fk6J9u.png


Miejsca przecięcia:
\(\displaystyle{ \ln e^2=2}\)
\(\displaystyle{ \ln e^{-1} =-1}\)

Sposób pierwszy, przesuwam wykres \(\displaystyle{ \ln x}\) o 1 w górę, żeby wydzielony obszar był nad osią OX

\(\displaystyle{ \int_{ e^{-1} }^{e^2}\ln x+1dx=...}\)

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \ln x+1dx= \int_{}^{} \ln xdx+ \int_{}^{} 1dx=\left\{\begin{array}{l} u=\ln x \ v'=1\\u'= \frac{1}{x} \ v=x \end{array}\right\}=\ln x \cdot x- \int_{}^{} 1dx+ \int_{}^{} 1dx=x\ln x+C}\)

\(\displaystyle{ ...=\left[ x\ln x\right] ^{e^2} _{ e^{-1} }=e^2 \cdot \ln e^2- e^{-1} \cdot \ln e^{-1} =2e^2+e^{-1} }\)

Sposób drugi, całkuje po \(\displaystyle{ dy}\)

\(\displaystyle{ \int_{-1}^{2} e^2-e^ydy=...}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} e^2-e^y dy= -\int_{}^{} e^ydy+e^2 \int_{}^{} 1dy=-e^y+e^2y+C}\)
\(\displaystyle{ ...=\left[ e^2y-e^y\right] ^{2} _{-1 }=2e^2-e^2+ e^{2}+ e^{-1} =2e^2+ e^{-1} }\)
Ostatnio zmieniony 22 sty 2021, o 18:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
ODPOWIEDZ