Cześć, muszę sprawdzić zbieżność takiej całki:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \pi }{ \frac{\cos x}{\pi^x-1} } \dd x }\)
Nie mogę jej uciąglić w punkcie \(\displaystyle{ 0}\), bo dąży do nieskończoności, kryterium porównawcze chyba też przez to odpada, a kryterium Dirichleta jest z tego co mi wiadomo tylko gdy górna granica całkowania wynosi nieskończoność.
Zbadaj zbieżność, trudna całka
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 1 raz
Zbadaj zbieżność, trudna całka
Ostatnio zmieniony 16 gru 2020, o 20:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - sin, logarytm - log, logarytm naturalny - ln itd. Więcej szacunku dla Dirichleta.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - sin, logarytm - log, logarytm naturalny - ln itd. Więcej szacunku dla Dirichleta.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Zbadaj zbieżność, trudna całka
Jedyny problem pojawia się przy zerze, skorzystamy z kryterium asymptotycznego (takie porównawcze tylko, że zamiast szacować, liczy się granicę).
Mamy \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\pi^x -1}{x} = \ln{\pi}}\), więc \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\frac{\cos{x}}{\pi^x -1}}{\frac{1}{x}} = \ln{\pi}}\). Wobec tego, przy zerze ta całka zachowuje jak całka z funkcji \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\), czyli jest rozbieżna.
Mamy \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\pi^x -1}{x} = \ln{\pi}}\), więc \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\frac{\cos{x}}{\pi^x -1}}{\frac{1}{x}} = \ln{\pi}}\). Wobec tego, przy zerze ta całka zachowuje jak całka z funkcji \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\), czyli jest rozbieżna.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 6 lis 2020, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Zbadaj zbieżność, trudna całka
Dzięki wielkie za pomoc, a jeszcze jak możemy wykazać rozbieżność całki \(\displaystyle{ \frac{1}{x} }\)?
Czy muszę policzyć wtedy całkę z tej funkcji na takim samym przedziale jak głównej całki?
Czy muszę policzyć wtedy całkę z tej funkcji na takim samym przedziale jak głównej całki?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Zbadaj zbieżność, trudna całka
Z definicji całki niewłaściwej. Liczysz
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \pi } \frac{1}{x} \dd x = \lim_{ \epsilon \to 0^{+}} \int_{\epsilon }^{ \pi } \frac{1}{x} \dd x =\lim_{ \epsilon \to 0^{+}} \left( \ln \pi -\ln \epsilon\right) =... }\)
Niekoniecznie. Ważne jest to jak całka zachowuje się w okolicy \(\displaystyle{ 0}\). Więc możesz liczyć całkę po mniejszym przedziale. Ważne jest to aby liczyć całki po przedziałach na których funkcja jest określona.