Całka nieoznaczona

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: bartekw2213 »

Witam, mam problem z obliczeniem następującej całki metodą przez podstawienia:
\(\displaystyle{ \int\frac{ e^{\frac{2}{x}} }{x^{2}} }\)

Dokonałem następujących podstawień:
\(\displaystyle{ t = e^{\frac{2}{x}}}\)
\(\displaystyle{ dt = e^{\frac{2}{x}} * 2 * (-\frac{1}{x^{2}})dx}\)
\(\displaystyle{ \frac{e^{\frac{2}{x}}}{x^{2}}dx = \frac{dt}{-2}}\)

A więc po wstawieniu tego do naszej całki otrzymuję \(\int\frac{-1}{2}dt = 0\)
Co jest rozwiązaniem błędnym. Gdzie popełniłem błąd? W jaki sposób powinienem rozwiązać to poprawnie?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Całka nieoznaczona

Post autor: a4karo »

A skąd Ci się to zero wzięło?
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Re: Całka nieoznaczona

Post autor: bartekw2213 »

Tak, jest to mój błąd, \(\displaystyle{ \int\frac{-1}{2}dt = \frac{-1}{2}t = \frac{-1}{2}e^{\frac{2}{x}}}\) jeśli dobrze rozumiem.
Jest to już rozwiązanie poprawne, dzięki za pomoc, czasami nie zauważy się takiej drobnostki i się meczy przez nie wiadomo ile :D
ODPOWIEDZ