Współrzędne sferyczne

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
las484
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Współrzędne sferyczne

Post autor: las484 »

Witam ma problem z obliczeniem całki.

\(\displaystyle{ \iiint z^2 \sqrt{x^2+y^2+z^2} dxdydz }\) po obszarze ograniczonym przez \(\displaystyle{ 0 \le z \le \sqrt{4-x^2-y^2}, x \ge 0 , y\ge x}\)

Prawdopodobnie źle ograniczyłem ten obszar przechodząc na współrzędne sferyczne, zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ 0 \le r \le 2}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \theta \le \frac{\pi}{2} }\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} \le \varphi \le \frac{\pi}{2} }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4071
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Współrzędne sferyczne

Post autor: Janusz Tracz »

Jak dla mnie jest poprawnie.
las484
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Re: Współrzędne sferyczne

Post autor: las484 »

Ahh dobrze dopiero teraz znalazłem błąd rachunkowy wszystko się zgadza dziękuje .
ODPOWIEDZ