Potrzebuje pomocy przy policzeniu pola powierzchnia funkcji \(\displaystyle{ z= x ^{2}+y ^{2}}\) ograniczonej obszarem \(\displaystyle{ x=0,y=0,z=0}\) oraz walcem \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=1.}\)
Obszar całkowania przyjąłem, że \(\displaystyle{ 0<r<1, 0<\phi< \frac{\pi}{2}.}\)
Pole powierzchni funkcji przy pomocy całki podwójnej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 cze 2020, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 23
- Podziękował: 1 raz
Pole powierzchni funkcji przy pomocy całki podwójnej
Ostatnio zmieniony 18 cze 2020, o 18:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Pole powierzchni funkcji przy pomocy całki podwójnej
Tak naprawdę, to nie wiadomo w której ćwiartce jest obszar całkowania. Ponadto płaszczyzna \(\displaystyle{ z=0}\) jest zbędna.
Przyjmując sugerowany obszar D:
\(\displaystyle{ P= \iint_{D}^{} \sqrt{1+(2x)^2+(2y)^2} \dd D= \int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } ( \int_{0}^{1} \sqrt{1+4r^2} r \dd r) \dd \phi =.... }\)
Przyjmując sugerowany obszar D:
\(\displaystyle{ P= \iint_{D}^{} \sqrt{1+(2x)^2+(2y)^2} \dd D= \int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } ( \int_{0}^{1} \sqrt{1+4r^2} r \dd r) \dd \phi =.... }\)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2020, o 18:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.