Zadanie z całki podwójnej z użyciem współrzędnych biegunowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 8 paź 2019, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 5 razy
Zadanie z całki podwójnej z użyciem współrzędnych biegunowych.
Dzień dobry, mam problem z tym zadaniem:
\(\displaystyle{ \iint_{D} \sqrt{x^2 + y^2}dxdy \hbox{ dla } x \geqslant 0, (x-2)^2 + (y-1)^2 \leqslant 9}\)
A mianowicie, uzależniłem \(\displaystyle{ r}\) od wartości kąta '\(\displaystyle{ \phi}\), lecz nie wiem jak wyznaczyć kąt \(\displaystyle{ \phi}\), gdyż okrąg jest obcięty...
\(\displaystyle{ r \leqslant 2 \sin \phi + 4 \cos \phi + 4}\)
\(\displaystyle{ \iint_{D} \sqrt{x^2 + y^2}dxdy \hbox{ dla } x \geqslant 0, (x-2)^2 + (y-1)^2 \leqslant 9}\)
A mianowicie, uzależniłem \(\displaystyle{ r}\) od wartości kąta '\(\displaystyle{ \phi}\), lecz nie wiem jak wyznaczyć kąt \(\displaystyle{ \phi}\), gdyż okrąg jest obcięty...
\(\displaystyle{ r \leqslant 2 \sin \phi + 4 \cos \phi + 4}\)
Ostatnio zmieniony 2 cze 2020, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 8 paź 2019, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 5 razy
Re: Zadanie z całki podwójnej z użyciem współrzędnych biegunowych.
A czy kąt \(\displaystyle{ \phi }\) może być od \(\displaystyle{ - \frac {\pi} {2} }\) do \(\displaystyle{ \frac {\pi} {2} }\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Zadanie z całki podwójnej z użyciem współrzędnych biegunowych.
Raczej nie
Dodano po 49 sekundach:
Które półproste wychodzące z początku układu przecinają ten okrąg?
Dodano po 49 sekundach:
Które półproste wychodzące z początku układu przecinają ten okrąg?
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 8 paź 2019, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 5 razy
Re: Zadanie z całki podwójnej z użyciem współrzędnych biegunowych.
Wszystkie w pierwszej i czwartej ćwiartce.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 8 paź 2019, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 5 razy
Re: Zadanie z całki podwójnej z użyciem współrzędnych biegunowych.
Może czegoś nie widzę ale tak powinien wyglądać obszar.
Kod: Zaznacz cały
https://i.imgur.com/iGZK6az.png