Całka niewłaściwa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
koosc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 22 paź 2019, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 22 razy

Całka niewłaściwa

Post autor: koosc »

Witam.

Mam kłopot z tą całką:

\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{+ \infty } \frac{x}{x ^{2}+3 }dx }\)

Chodzi o to, że w końcowym etapie mam :
\(\displaystyle{ \lim_{ \alpha \to -\infty } \frac{1}{2}\left[ ln3-ln( \alpha ^{2}+3) \right] + \lim_{ \beta \to +\infty } \frac{1}{2}\left[ ln( \ \beta ^{2}+3)-ln3 \right]}\)

Czyli wychodziłoby z tych granic \(\displaystyle{ \infty - \infty }\), czyli symbol nieoznaczony i nie wiem co mam z tym zrobić.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Całka niewłaściwa

Post autor: Janusz Tracz »

koosc pisze: 28 mar 2020, o 15:26 Czyli wychodziłoby z tych granic \(\displaystyle{ \infty - \infty }\), czyli symbol nieoznaczony i nie wiem co mam z tym zrobić.
Z tym już za bardzo nic nie zrobisz. Można natomiast policzyć wartość główna całki niewłaściwej

\(\displaystyle{ \textbf{P.V.} \int_{- \infty }^{+ \infty } \frac{x}{x ^{2}+3 } \dd x =0 }\)

bo całka jest z funkcji nieparzystej na przedziale symetrycznym.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Całka niewłaściwa

Post autor: a4karo »

Taka całka nieoznaczona jest rozbieżna z definicji, jeżeli choć jedna z całek \(\int_{-\infty}^a\) lub \(\int_a^\infty\) jest rozbieżna
ODPOWIEDZ