Dzień dobry
Moglibyście powiedzieć jak się całkuje iloczyn wektorowy?
np. w zachowaniu momentu pędu powstaje wyrażenie
\(\displaystyle{ \vec L =\vec L_{0}}\)
\(\displaystyle{ \vec r \times \vec v =\frac{\vec L_{0}}{m}}\)
Jak rozumiem analogicznie do zasady zachowania pędu musimy teraz scałkować obustronnie i uzyskać\(\displaystyle{ r}\)
Tylko jest mały problem. Nigdy wcześniej całka z iloczynu wektorowego mi się nigdzie nie pojawiała i nwm jak z takim tworem mam sobie radzić.
jak się całkuje iloczyn wektorowy?
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: jak się całkuje iloczyn wektorowy?
Wydawało mi się że scałkować bo przy całce pędu mamy
\(\displaystyle{ \vec p=\vec p_{0}}\)
\(\displaystyle{ \vec v=\frac{\vec p_{0}}{m}}\) całkujemy
\(\displaystyle{ \vec r -\vec r _{0}=\frac{p_{0}}{m}(t-t{0})}\)
i zakładam że tutaj jest jakoś analogicznie. Zwłaszcza że przy dwóch pozostałych całkach(niż momentu pędu)mieliśmy wyznaczone aż do \(\displaystyle{ \vec r}\)/\(\displaystyle{ \vec \phi}\) a tutaj urwaliśmy na\(\displaystyle{ \vec L = \vec L_{0}}\) tak jakby dalej to było "trywialne"
Zresztą tak czy inaczej może mi się to przydać. Np na analizie mamy potencjał wektorowy wyznaczany z równań. Ale widzę że można to też zrobić za pomocą całki w którym też jest iloczyn wektorowy
\(\displaystyle{ \vec p=\vec p_{0}}\)
\(\displaystyle{ \vec v=\frac{\vec p_{0}}{m}}\) całkujemy
\(\displaystyle{ \vec r -\vec r _{0}=\frac{p_{0}}{m}(t-t{0})}\)
i zakładam że tutaj jest jakoś analogicznie. Zwłaszcza że przy dwóch pozostałych całkach(niż momentu pędu)mieliśmy wyznaczone aż do \(\displaystyle{ \vec r}\)/\(\displaystyle{ \vec \phi}\) a tutaj urwaliśmy na\(\displaystyle{ \vec L = \vec L_{0}}\) tak jakby dalej to było "trywialne"
Zresztą tak czy inaczej może mi się to przydać. Np na analizie mamy potencjał wektorowy wyznaczany z równań. Ale widzę że można to też zrobić za pomocą całki w którym też jest iloczyn wektorowy