Całka
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 21 mar 2020, o 17:09
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 9 razy
Całka
Witam czy całka ta jest poprawnie rozwiązana??
\(\displaystyle{ \iint_{D} 3y+x \ \dd x \dd y = \lim_{T\to 1} \left( \int\limits_{0}^{T} x \ \dd x \right) \left( \int\limits_{0}^{T} 3y \ \dd y \right) = \lim_{T \to 1} \left( \frac{x^2}{2} \Bigg|_0^T \right) + \left( \frac{3y^2}{2} \Bigg|_0^T \right) = \frac{1}{2} + \frac{3}{2} = 2}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0 \\[1ex]
y \ge 0 \\[1ex]
x^2 +y^2 \le 1}\)
Z góry dziękuje za pomoc
\(\displaystyle{ \iint_{D} 3y+x \ \dd x \dd y = \lim_{T\to 1} \left( \int\limits_{0}^{T} x \ \dd x \right) \left( \int\limits_{0}^{T} 3y \ \dd y \right) = \lim_{T \to 1} \left( \frac{x^2}{2} \Bigg|_0^T \right) + \left( \frac{3y^2}{2} \Bigg|_0^T \right) = \frac{1}{2} + \frac{3}{2} = 2}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0 \\[1ex]
y \ge 0 \\[1ex]
x^2 +y^2 \le 1}\)
Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 23 mar 2020, o 11:05 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Całka
Całka we współrzędnych biegunowych
Dla każdego zbioru mierzalnego \(\displaystyle{ A \subset \RR^2 }\) oraz każdej funkcji całkowalnej \(\displaystyle{ f: A \rightarrow \RR^2 }\)
mamy
\(\displaystyle{ \iint_{(A)} f(x,y)dx dy = \iint_{\phi^{-1}(A)} f(r\cos(\theta), r\sin(\theta))dr d\theta. }\)
Nasza całka we współrzędnych biegunowych
\(\displaystyle{ \iint_{(D)} (3y + x)dxdy = \int_{0}^{\frac{\pi}{2}}\int_{0}^{1} (3r\sin(\theta) + r\cos(\theta)) r dr d \theta }\)
Obliczamy najpierw całkę wewnętrzną
\(\displaystyle{ I_{1} = \int_{0}^{1} (3r \sin(\theta) + r\cos(\theta)) r dr = \int_{0}^{1} (3r^{2} \sin(\theta)+ r^{2} \cos(\theta))dr = \frac{3r^{3}}{3}\sin(\theta)+ \frac{r^{3}}{3}\cos(\theta) |_{0}^{1} = \sin(\theta) + \frac{1}{3}\cos(\theta)}\)
Obliczamy całkę zewnętrzną
\(\displaystyle{ I = \int_{0}^{\frac{\pi}{2}} \left [\sin(\theta) + \frac{1}{3}\cos(\theta) \right ] d \theta = -\cos(\theta) + \frac{1}{3}\sin(\theta) \mid_{0}^{\frac{\pi}{2}} = -\cos\left(\frac{\pi}{2} \right) + \frac{1}{3}\sin\left (\frac{\pi}{2}\right) + \cos(0) - \frac{1}{3}\sin(0) = 0 +\frac{1}{3} + 1 - 0 = 1\frac{1}{3}. }\)
Dla każdego zbioru mierzalnego \(\displaystyle{ A \subset \RR^2 }\) oraz każdej funkcji całkowalnej \(\displaystyle{ f: A \rightarrow \RR^2 }\)
mamy
\(\displaystyle{ \iint_{(A)} f(x,y)dx dy = \iint_{\phi^{-1}(A)} f(r\cos(\theta), r\sin(\theta))dr d\theta. }\)
Nasza całka we współrzędnych biegunowych
\(\displaystyle{ \iint_{(D)} (3y + x)dxdy = \int_{0}^{\frac{\pi}{2}}\int_{0}^{1} (3r\sin(\theta) + r\cos(\theta)) r dr d \theta }\)
Obliczamy najpierw całkę wewnętrzną
\(\displaystyle{ I_{1} = \int_{0}^{1} (3r \sin(\theta) + r\cos(\theta)) r dr = \int_{0}^{1} (3r^{2} \sin(\theta)+ r^{2} \cos(\theta))dr = \frac{3r^{3}}{3}\sin(\theta)+ \frac{r^{3}}{3}\cos(\theta) |_{0}^{1} = \sin(\theta) + \frac{1}{3}\cos(\theta)}\)
Obliczamy całkę zewnętrzną
\(\displaystyle{ I = \int_{0}^{\frac{\pi}{2}} \left [\sin(\theta) + \frac{1}{3}\cos(\theta) \right ] d \theta = -\cos(\theta) + \frac{1}{3}\sin(\theta) \mid_{0}^{\frac{\pi}{2}} = -\cos\left(\frac{\pi}{2} \right) + \frac{1}{3}\sin\left (\frac{\pi}{2}\right) + \cos(0) - \frac{1}{3}\sin(0) = 0 +\frac{1}{3} + 1 - 0 = 1\frac{1}{3}. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Całka
Jak byś jeszcze powiedział czym jest `\phi` i nie zapomniał o jakobianie...janusz47 pisze: ↑23 mar 2020, o 16:58 Całka we współrzędnych biegunowych
Dla każdego zbioru mierzalnego \(\displaystyle{ A \subset \RR^2 }\) oraz każdej funkcji całkowalnej \(\displaystyle{ f: A \rightarrow \RR^2 }\)
mamy
\(\displaystyle{ \iint_{(A)} f(x,y)dx dy = \iint_{\phi^{-1}(A)} f(r\cos(\theta), r\sin(\theta))dr d\theta. }\)
. [/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Całka
Współrzędne biegunowe
\(\displaystyle{ \phi }\) jest odwzorowaniem \(\displaystyle{ (0, \infty) \times (0,2\pi) \rightarrow \RR^2 }\) danym wzorem:
\(\displaystyle{ \phi(r, \theta) = (r\cos(\phi), r\sin(\phi)) }\)
Macierz Jacobiego jest postaci:
\(\displaystyle{ \phi'(r, \theta) = \left[\begin{matrix} \cos(\theta)& -r\sin(\theta)\\ \sin(\theta)& r\cos(\theta) \end{matrix}\right] }\)
Jakobian - wyznacznik macierzy Jacobiego
\(\displaystyle{ \det(\phi'(r, \theta)) = r\cos^2(\theta)+ r\sin^2(\theta) = r(\cos^2(\theta)+\sin^2(\theta)) = r.}\)
\(\displaystyle{ \phi }\) jest odwzorowaniem \(\displaystyle{ (0, \infty) \times (0,2\pi) \rightarrow \RR^2 }\) danym wzorem:
\(\displaystyle{ \phi(r, \theta) = (r\cos(\phi), r\sin(\phi)) }\)
Macierz Jacobiego jest postaci:
\(\displaystyle{ \phi'(r, \theta) = \left[\begin{matrix} \cos(\theta)& -r\sin(\theta)\\ \sin(\theta)& r\cos(\theta) \end{matrix}\right] }\)
Jakobian - wyznacznik macierzy Jacobiego
\(\displaystyle{ \det(\phi'(r, \theta)) = r\cos^2(\theta)+ r\sin^2(\theta) = r(\cos^2(\theta)+\sin^2(\theta)) = r.}\)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2020, o 16:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.