Całka niewłaściwa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Alicja133222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 mar 2020, o 13:42
Płeć: Kobieta
wiek: 21
Podziękował: 1 raz

Całka niewłaściwa

Post autor: Alicja133222 »

Hej :) czy mógłby ktoś mi pomóc w rozwiązaniu całki niewłaściwej w granicach od \(\displaystyle{ \infty}\) do \(\displaystyle{ 2}\): \(\displaystyle{ \int_{ \infty }^{2} \frac{\dd x}{x^3-6x^2+12x}}\)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2020, o 08:47 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeXa. Proszę zapoznaj się z instrukcją: https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Całka niewłaściwa

Post autor: a4karo »

Oblicz te całkę (ułamki proste) a potem zobacz co się dzieje koło zera
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Całka niewłaściwa

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze: 23 mar 2020, o 05:55a potem zobacz co się dzieje koło zera
Koło zera? Dla całki w takich granicach? No chyba, że tam miała być \(\displaystyle{ -\infty...}\)

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Całka niewłaściwa

Post autor: a4karo »

Jak to pisałem, to wzór nie wyświetlał się Texowo i dla mnie naturalnym było, że chodzi o ujemną nieskończoność
ODPOWIEDZ