Przebieg funkcji - całka.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
inc00gnito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 paź 2018, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Przebieg funkcji - całka.

Post autor: inc00gnito »

Wyznacz przedziały monotoniczności, ekstrema, przedziały wypukłości oraz punkty przegięcia funkcji:

\(\displaystyle{ F(x)= \int_{0}^{x}f(t) dt }\) dla \(\displaystyle{ x \ge 0,}\) gdzie \(\displaystyle{ f(t) = \begin{cases} 1 - t ^{3} &\ 0 \le t \le 2 \\ \frac{1}{7} (t-2)(8-t) &\ 2< t < 9 \\ \frac{-9}{t} &\ t \ge 9 \end{cases}}\)

Prosiłbym o pomoc i wytlumaczenie tego zadania, niestety kompletnie nie potrafie sie za nie zabrać.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przebieg funkcji - całka.

Post autor: a4karo »

Wsk `F` rośnie gdy `f` jest dodatnia

`F` jest wypukła gdy `f` rośnie
inc00gnito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 paź 2018, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Re: Przebieg funkcji - całka.

Post autor: inc00gnito »

Tzn, że wystarczy ze narysuje \(\displaystyle{ f(t) }\) i odczytam z wykresu przedziały?
Nie do konca to rozumiem.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przebieg funkcji - całka.

Post autor: a4karo »

A potrafisz policzyć pochodna `F`?
ODPOWIEDZ