Pytanie o całki

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
las484
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Pytanie o całki

Post autor: las484 »

Załóżmy że mamy do obliczenia \(\displaystyle{ \int \frac{1}{x+1} \dd x }\). Ze wzorów widać że jest ona równa \(\displaystyle{ \ln|x+1| + C}\). Zastanawiam się dlaczego nie można jej wyznaczyć z innego wzoru na \(\displaystyle{ \arctg x}\) byłaby wtedy równa \(\displaystyle{ \arctg \sqrt{x} + C}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pytanie o całki

Post autor: a4karo »

A jak byś chciał to zrobić?

Zgodnie z Twoim "rozumowaniem" jeżeli \(\int x^2dx=x^3/3\), to \(\int xdx =(\sqrt{x})^3/3\)
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Pytanie o całki

Post autor: kmarciniak1 »

\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{x+1} \dd x }\) to nie jest to samo co \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{ ( \sqrt{x}) ^{2} +1} \dd x }\)
Gdyż po tym przekształceniu zmieniasz dziedzinę bo pierwiastek kwadratowy wymaga aby \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
las484
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Re: Pytanie o całki

Post autor: las484 »

Ok dzięki racja
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Pytanie o całki

Post autor: a4karo »

kmarciniak1 pisze: 19 sty 2020, o 16:06 \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{x+1} \dd x }\) to nie jest to samo co \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{ ( \sqrt{x}) ^{2} +1} \dd x }\)
Gdyż po tym przekształceniu zmieniasz dziedzinę bo pierwiastek kwadratowy wymaga aby \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
To jest słaby argument. Czyżbyś chciał zasugerować, że gdy patrzymy na prawą półprostą tylko, to "metoda" autora posta jest poprawna?
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Pytanie o całki

Post autor: kmarciniak1 »

a4karo pisze: 19 sty 2020, o 16:17
kmarciniak1 pisze: 19 sty 2020, o 16:06 \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{x+1} \dd x }\) to nie jest to samo co \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{ ( \sqrt{x}) ^{2} +1} \dd x }\)
Gdyż po tym przekształceniu zmieniasz dziedzinę bo pierwiastek kwadratowy wymaga aby \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
To jest słaby argument. Czyżbyś chciał zasugerować, że gdy patrzymy na prawą półprostą tylko, to "metoda" autora posta jest poprawna?
Właściwie to istotnie tak pomyślałem dopiero teraz uświadomiłeś mi, że to błędne.
ODPOWIEDZ