Oblicz pole obszaru D z zastosowaniem całki podwójnej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
vanorek175
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 sty 2020, o 17:32
Płeć: Kobieta
wiek: 24

Oblicz pole obszaru D z zastosowaniem całki podwójnej

Post autor: vanorek175 »

Witem, proszę o pomoc z rozwiązaniu zadania:

Zamienić całkę podwójną na iterowaną i obliczyć:

\(\displaystyle{ \iint_D (4x+2y+1)dxdy}\)

Gdzie obszar \(\displaystyle{ D}\) jest trójkątem ograniczonym prostymi \(\displaystyle{ x=0, y=0, x+y=2}\).
Oblicz pole obszaru \(\displaystyle{ D}\) z zastosowaniem całki podwójnej

Zamieniając tę całkę na iterowaną, dolna granica wewnętrznej całki będzie wynosiła \(\displaystyle{ 0}\), a górna? Według naszego wykładowcy \(\displaystyle{ x+y=2}\), tyle że jak to potem podstawić?

Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 10 sty 2020, o 18:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Oblicz pole obszaru D z zastosowaniem całki podwójnej

Post autor: janusz47 »

To nie jest obliczanie pola obszaru \(\displaystyle{ D }\), tyko obliczanie całki podwójnej po obszarze \(\displaystyle{ D }\) z funkcji \(\displaystyle{ f(x,y) = 4x+2y +1 }\)

Opisując trójkąt jako zbiór

\(\displaystyle{ D = \{ 0 \leq x \leq 2, \ \ 0 \leq y \leq 2 - x \}, }\)

otrzymujemy granice całkowania dla całki podwójnej iterowanej.

Naucz się pisania w edytorze LateX, nauka nie zajmie dużo czasu.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34290
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Oblicz pole obszaru D z zastosowaniem całki podwójnej

Post autor: Jan Kraszewski »

janusz47 pisze: 10 sty 2020, o 18:34Opisując trójkąt jako zbiór

\(\displaystyle{ D = \{ 0 \leq x \leq 2, \ \ 0 \leq y \leq 2 - x \}, }\)
Jak już, to

\(\displaystyle{ D = \{ (x,y)\in\RR^2: 0 \leq x \leq 2, \ \ 0 \leq y \leq 2 - x \}. }\)

JK
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Oblicz pole obszaru D z zastosowaniem całki podwójnej

Post autor: janusz47 »

Nie przesadzajmy z tą dokładnością, bo i taki zapis jest dopuszczalny, często spotykany (znajdujemy się na płaszczyźnie):

\(\displaystyle{ D: \begin{cases} 0\leq x \leq 2 \\ 0 \leq y \leq 2- x \end{cases} }\)

Zdaję sobie sprawę, że jest Pan uczulony na ścisłe zapisy, zwłaszcza w Teorii Mnogości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Oblicz pole obszaru D z zastosowaniem całki podwójnej

Post autor: a4karo »

To, że jest często spotykany nie oznacza, że jest poprawny. Moi studenci często (częściej niż cokolwiek innego w tym kontekście) piszą `D_f \in\RR`. Czy to oznacza poprawność tego zapisu?

Jeżeli tu UCZYMY, to uczmy poprawnie. Staranność nic nie kosztuje.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34290
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Oblicz pole obszaru D z zastosowaniem całki podwójnej

Post autor: Jan Kraszewski »

janusz47 pisze: 10 sty 2020, o 19:43\(\displaystyle{ D: \begin{cases} 0\leq x \leq 2 \\ 0 \leq y \leq 2- x \end{cases} }\)
Do takiego zapisu bym się nie czepiał, ale poprzedni zapis wyraźnie oznaczał zbiór i dlatego się przyczepiłem.

I może niech to zakończy ten lekki OT.

JK
ODPOWIEDZ