Ciekawa całka - niecałkowalna w sensie Riemanna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
iksel_ataner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 22 mar 2017, o 10:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Ciekawa całka - niecałkowalna w sensie Riemanna

Post autor: iksel_ataner »

Witam. Mam do policzenia taką całeczkę. Niestety całki górna i dolna Darboux są różne, więc funkcja nie jest całkowalna w sensie Riemanna. Jak się z nią mogę inaczej uporać?

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x) \mathrm{d}x \quad\quad f(x) = \begin{cases} 1 \quad x\in [0, 1]\cap \mathbb{Q} \\ 0 \quad x\in [0, 1] \cap (\mathbb{R}\setminus\mathbb{Q})\end{cases} }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4075
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Ciekawa całka - niecałkowalna w sensie Riemanna

Post autor: Janusz Tracz »

więc funkcja nie jest całkowalna w sensie Riemanna
To wszystko co można zrobić w kontekście całki Riemanna.
Jak się z nią mogę inaczej uporać?
Można rozważać inną konstrukcję całki np. bardziej ogólną Całka Lebesgue’a dla której całkowanie funkcji charakterystycznych zbioru sprowadza się do podania ich miary

\(\displaystyle{ \int \chi_A\text{d}\mu=\mu(A) }\)

podane przez Ciebie funkcja jest funkcją charakterystyczną \(\displaystyle{ \left[ 0,1\right] \cap \QQ }\) więc wynik całki Lebesgue’a to \(\displaystyle{ \mu\left( \left[ 0,1\right] \cap \QQ \right) = 0 }\) (to znany fakt, że miara nawet \(\displaystyle{ \QQ}\) wynosi zero).
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Ciekawa całka - niecałkowalna w sensie Riemanna

Post autor: Gosda »

Dla niektórych trochę bardziej intuicyjne jest inne podejście: jeśli dwie funkcje różnią się na zbiorze miary zero, to ich całki Lebesgue'a są równe. Zatem naszą funkcję można zastąpić funkcją stale równą zero, i teraz już całka Riemanna jest do wyznaczenia.
ODPOWIEDZ