Gdzie popełniłem błąd przy rozwiązywaniu tej całki

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Gdzie popełniłem błąd przy rozwiązywaniu tej całki

Post autor: shreder221 »

Dzień dobry ;) W ostatni poniedziałek miałem kolokwium z m. in całek i dostałem tam do obliczenia całkę \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{dz}{(1+z)^{2}} =}\) Po długim szukaniu odpowiednich podstawień w końcu znalazłem wyliczyłem co trzeba i zadowolony oddałem pracę. Nazajutrz przychodzę na zajęcia i dostaję to zadanie z powrotem. 0% i jedna jedyna uwaga sprawdzającego "pochodna wyniku różna od funkcji podcałkowej". W rozmowie z sprawdzającym usłyszałem że "on nie wie gdzie się pomyliłem bo zrobiłem to inną metodą niż on podawał na zajęciach i nie było szans żeby to mogło być prawidłowe". Możliwe że ma rację ale tak czy inaczej chciałbym wiedzieć gdzie popełniłem błąd a jedyne co mogę usłyszeć od prowadzącego to "zła metoda" bez żadnego uzasadnienia.

Ja ze swojej strony szukałem i nawet znalazłem błędy tylko że większość z dostrzeżonych błędów dotyczył tych stałych które bez problemu można było wyłączyć przed całkę i nie wpływał na jej rozwiązywalność tymi metodami. A jeden błąd tyczył się złego powrotu do zmiennej z co również nie zmienia rozwiązywalności. Błędy zostały pokolorowane i obok zapisałem prawidłowe wyniki.

Dodam że mam prawidłowe rozwiązanie w internecie ;)

W związku z powyższym. Czy ktoś mógłby prześledzić moje rozwiązanie i powiedzieć gdzie popełniłem błędy?


Ukryta treść:    
Z góry dziękuję za pomoc ;)

PS
Kolory się tak bugują czy ja źle ich używać bo musiałem specjalnie zamykać latexa żeby kolorowało to co chciałem
Ostatnio zmieniony 20 gru 2019, o 16:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Gdzie popełniłem błąd przy rozwiązywaniu tej całki

Post autor: a4karo »

A nie wpadłes na postawienie \(t=z+1\)???
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Gdzie popełniłem błąd przy rozwiązywaniu tej całki

Post autor: shreder221 »

:p :p Źle przepisałem
Tam powinno być \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{(1+z^{2})^{2}} }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Gdzie popełniłem błąd przy rozwiązywaniu tej całki

Post autor: a4karo »

$$\int\frac{dz}{1+z^2}=\left|\begin{matrix}u=\frac{1}{1+z^2} & v'=1\\u'=-\frac{2z}{(1+z^2)^2}& v=z\end{matrix}\right|=\frac{z}{1+z^2}+2\int\frac{z^2+1-1}{(1+z^2)^2}dz=\frac{z}{1+z^2}+2\int\frac{dz}{1+z^2}-2 \red{ \int\frac{dz}{(1+z^2)^2}}$$

Warto znać tę sztuczkę, dzięki której liczy sie całki `\int\frac{dz}{(1+z^2)^n}`
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Gdzie popełniłem błąd przy rozwiązywaniu tej całki

Post autor: shreder221 »

Po zajęciach sprawdziłem i rzeczywiście taką rekurencję tam znalazłem ;) A wiesz może a4karo gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Gdzie popełniłem błąd przy rozwiązywaniu tej całki

Post autor: Jan Kraszewski »

shreder221 pisze: 20 gru 2019, o 10:33PS
Kolory się tak bugują czy ja źle ich używać bo musiałem specjalnie zamykać latexa żeby kolorowało to co chciałem
Źle używasz. Powinno być tak \(\displaystyle{ \cos t= \frac{\red{x^{2} -1}}{1+x^{2} }}\) \cos t= \frac{\red{x^{2} -1}}{1+x^{2} }, czyli \red{...}, \blue{...} itd.

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Gdzie popełniłem błąd przy rozwiązywaniu tej całki

Post autor: a4karo »

shreder221 pisze: 20 gru 2019, o 16:25 Po zajęciach sprawdziłem i rzeczywiście taką rekurencję tam znalazłem ;) A wiesz może a4karo gdzie popełniłem błąd w rozumowaniu?
Sorry, ale to, co napisałeś marnie sie czyta :(

Dodano po 3 godzinach 3 minutach 14 sekundach:
Podstawiles w mianowniku za sinus a nie za sinus kwadrat

Dodano po 1 godzinie 53 minutach 30 sekundach:
A ponadto użycie podstawienia trygonometrycznego wygląda słabo w świetle faktu, że zmienna w calce wcale nie musi przybierać wartości z przedziału ograniczonego jedynką.

No i w końcu zamiana całki z funkcji wymiernej na całkę z funkcji trygonometrycznej po to aby postawieniem uniwersalnym zamienić ją na całkę z funkcji wymiernej wygląda dosyć karkołomnie
ODPOWIEDZ