Problem z różnowartościowością funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Problem z różnowartościowością funkcji
Dzień dobry Uczę się właśnie do poniedziałkowego kolokwium i trafiłem na przykład
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{2(2x-2)}{x^{2}-2x+10}}\)
Wytłumaczy ktoś czemu nie można sprowadzić tego do logarytmu? W zeszycie mam uwagę że problem z różnowartościowością funkcji kwadratowej ale nie do końca rozumiem tej uwagi.
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{2(2x-2)}{x^{2}-2x+10}}\)
Wytłumaczy ktoś czemu nie można sprowadzić tego do logarytmu? W zeszycie mam uwagę że problem z różnowartościowością funkcji kwadratowej ale nie do końca rozumiem tej uwagi.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Problem z różnowartościowością funkcji
Według mnie - można. Co dokładnie mówi uwaga?shreder221 pisze: ↑13 gru 2019, o 19:33Wytłumaczy ktoś czemu nie można sprowadzić tego do logarytmu?
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Problem z różnowartościowością funkcji
Nie chciało mi się babrać w latexie zwłaszcza że raczej nie ma to znaczenia ale może jest tu coś szczególnegoTrzeba wiedzieć czy całkowanie jest na lewo czy na prawo od x bo funkcja nie jest jednoznaczna. Z rysunkiem paraboli i 2 przyporządkowanymi punktami.
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{4x-5}{x^{2}-2x+10}= \int_{}^{} \frac{2(2x-2)}{x^{2}-2x+10} + I}\) Tutaj pojawia się powyższa uwaga. I dalej Idzie próba innego rozwiązania z dopełnieniem mianownika do kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Problem z różnowartościowością funkcji
Ale różnowartościowość tej funkcji nie ma nic wspólnego z jej całką.
Co to znaczy na prawo lub lewo od x? x jest zmienną.
Co to znaczy na prawo lub lewo od x? x jest zmienną.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Problem z różnowartościowością funkcji
Według mnie uwaga może dotyczyć \(\displaystyle{ I=\int \frac{-1}{(x-1)^2+9} dx}\)shreder221 pisze: ↑13 gru 2019, o 20:23 \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{4x-5}{x^{2}-2x+10}= \int_{}^{} \frac{2(2x-2)}{x^{2}-2x+10} + I}\) Tutaj pojawia się powyższa uwaga. I dalej Idzie próba innego rozwiązania z dopełnieniem mianownika do kwadratu
bo pierwsza z całek spełnia: \(\displaystyle{ \int\frac{2f' (x)}{f(x)} dx=2\ln|f(x)|+C}\) , o ile dobrze pamiętam...
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Problem z różnowartościowością funkcji
Miałem od notatki jeszcze strzałkę do wspomnianej całki z \(\displaystyle{ \int\frac{f' (x)}{f(x)} dx=\ln|f(x)|+C}\) że to o to chodzi.JHN pisze: ↑13 gru 2019, o 20:44Według mnie uwaga może dotyczyć \(\displaystyle{ I=\int \frac{-1}{(x-1)^2+9} dx}\)shreder221 pisze: ↑13 gru 2019, o 20:23 \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{4x-5}{x^{2}-2x+10}= \int_{}^{} \frac{2(2x-2)}{x^{2}-2x+10} + I}\) Tutaj pojawia się powyższa uwaga. I dalej Idzie próba innego rozwiązania z dopełnieniem mianownika do kwadratu
bo pierwsza z całek spełnia: \(\displaystyle{ \int\frac{2f' (x)}{f(x)} dx=2\ln|f(x)|+C}\) , o ile dobrze pamiętam...
Pozdrawiam
A tutaj \(\displaystyle{ I=\int \frac{-1}{(x-1)^2+9} dx}\) jest jakiś problem? Wyciągam -1 i mam normalną całkę
Dodano po 2 minutach 55 sekundach:
Nwm. Możliwe że prowadzący znowu się pomylił lub nie był pewien czegoś i chciał na 100% prawidłowo zrobić. Kiedyś np rysowaliśmy 3* więcej niż trzeba diagramów vienna bo nie pewności czy 2 wystarczą
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Problem z różnowartościowością funkcji
Wolfram nie widzi problemu z logarytmami ani z funkcjami cyklometrycznymi...
Cierpliwości w kontaktach z ćwiczeniowcem, pozdrawiam
Cierpliwości w kontaktach z ćwiczeniowcem, pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Problem z różnowartościowością funkcji
Dzięki za pomoc Ćwiczeniowiec ma super podejście w 90% przypadków, próbuje nas zmusić do myślenia i wytrenowania szarych komórek (kiedyś zapodał 40 min miniwykład o pracy neuronów, budowaniu połączeń między nimi i zasadzie 10 tys godzin :p ), Potrafi też czasami fajnie wytłumaczyć. Tylko że czasami odwala takie numery bo jak sam mówi nie czuje się najlepiej w tych zagadnieniach.