Oblicz całkę podwójną z cechy
Oblicz całkę podwójną z cechy
Mam do policzenia całkę po obszarze D : \(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{}^{} [x-y] dx dy }\) gdzie \(\displaystyle{ D=[0,2] \times [0,2] }\)
Narysowałam sobie wykres cechy granice \(\displaystyle{ x }\) łatwo odczytać , ale co z \(\displaystyle{ y }\) ? jak napisać jego granice całkowania ?
Narysowałam sobie wykres cechy granice \(\displaystyle{ x }\) łatwo odczytać , ale co z \(\displaystyle{ y }\) ? jak napisać jego granice całkowania ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
Narysuj sobie w kwadracie te obszary gdzie funkcja przyjmuje wartości \(-2, -2, -, 1, 2\)
Dodano po 6 godzinach 5 minutach 31 sekundach:
Miało być \(-2, - 1, 0, 1, 2\)
Dodano po 6 godzinach 5 minutach 31 sekundach:
Miało być \(-2, - 1, 0, 1, 2\)
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
Mam narysowane są to odpowiednio "odcinki" na \(\displaystyle{ -2,-1,0,1,2}\) tak jak zwykły wykres cechy tak ? I co dalej nie mam kompletnie pomysłu ?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2019, o 09:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
Nie. Masz narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ f:[0,2]\times[0,2]\to\RR, f(x,y)=[x-y].}\) Ponieważ wykresy trójwymiarowe są trudne do rysowania, więc a4karo zaproponował Ci zamiennik:
Czyli pięć obszarów, odpowiadających wszystkim możliwym wartościom funkcji \(\displaystyle{ f}\). A potem liczysz objętości brył.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
Z definicji wartości bezwzględnej
\(\displaystyle{ |x-y| = \begin{cases} x-y \ \ \mbox{gdy} \ \ x-y \geq 0 \ \ (y \leq x ) \\ -x+y \ \ \mbox{gdy} \ \ x -y <0 \ \ (y > x) \end{cases} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ \iint_{D}|x-y|dxdy = \iint_{[0,2]\times [0,2]} |x - y|dydx = \int_{0}^{2}\int_{0}^{2}|x-y|dydx = \int_{0}^{2}\int_{0}^{x}(x-y)dy dx + \int_{0}^{2}\int_{x}^{2}(-x +y) dydx = ... = \frac{4}{3} + \frac{4}{3} = \frac{8}{3}. }\)
\(\displaystyle{ |x-y| = \begin{cases} x-y \ \ \mbox{gdy} \ \ x-y \geq 0 \ \ (y \leq x ) \\ -x+y \ \ \mbox{gdy} \ \ x -y <0 \ \ (y > x) \end{cases} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ \iint_{D}|x-y|dxdy = \iint_{[0,2]\times [0,2]} |x - y|dydx = \int_{0}^{2}\int_{0}^{2}|x-y|dydx = \int_{0}^{2}\int_{0}^{x}(x-y)dy dx + \int_{0}^{2}\int_{x}^{2}(-x +y) dydx = ... = \frac{4}{3} + \frac{4}{3} = \frac{8}{3}. }\)
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
Niestety to nie wartość bezwzględna tylko cecha \(\displaystyle{ [x-y]}\)
Dodano po 7 minutach 9 sekundach:
A mógłbyś rozpisać jakie będą granice całkowania , sprawdzę czy jest to zgodne z moim rysunkiem.Jan Kraszewski pisze: ↑18 lis 2019, o 09:44 Czyli pięć obszarów, odpowiadających wszystkim możliwym wartościom funkcji \(\displaystyle{ f}\). A potem liczysz objętości brył.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
Ale ja nic nie całkuję, więc nie ma granic całkowania. Ta całka to objętość bryły pomiędzy wykresem i płaszczyzną \(\displaystyle{ XOY}\). Ta bryła składa się z jednego graniastosłupa nad płaszczyzną \(\displaystyle{ XOY}\) (objętość z plusem) i dwóch pod nią (objętość z minusem). Nad płaszczyzną jest graniastosłup o podstawie trójkąta, a te pod mają za podstawy trójkąt i trapez.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
\(\displaystyle{ \iint_{D} \lfloor x - y \rfloor dxdy }\)
Dokonujemy zamiany zmiennych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} u = x - y \\ v = y \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = u + v, \\ y = v \end{cases} }\)
Jakobian przekształcenia
\(\displaystyle{ Jac(u,v) = \left | \begin{matrix} 1 & 1 \\ 0 & 1 \end{matrix} \right| = 1 \neq 0 }\)
Kwadrat \(\displaystyle{ D }\) w tym przekształceniu transformuje się na trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ R }\) o podstawie \(\displaystyle{ (0,-2), ( 0,2) }\) i ramionach \(\displaystyle{ (0,-2), (2,0) ; (0,2), (2,0). }\)
\(\displaystyle{ \iint_{D} \lfloor x - y \rfloor dxdy = \int_{0}^{2}\lfloor u \rfloor \left( \int_{u-2}^{-u +2} dv \right ) du = \int_{0}^{2}\lfloor u \rfloor](-u +2-u +2)du
= 2\int_{0}^{2} \lfloor u \rfloor (2-u) du = 2\int_{1}^{2}u( 2- u)du =\\ = 2\left( 4 - \frac{8}{3}-1 +\frac{1}{3}\right) =\frac{4}{3}. }\)
Dokonujemy zamiany zmiennych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} u = x - y \\ v = y \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = u + v, \\ y = v \end{cases} }\)
Jakobian przekształcenia
\(\displaystyle{ Jac(u,v) = \left | \begin{matrix} 1 & 1 \\ 0 & 1 \end{matrix} \right| = 1 \neq 0 }\)
Kwadrat \(\displaystyle{ D }\) w tym przekształceniu transformuje się na trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ R }\) o podstawie \(\displaystyle{ (0,-2), ( 0,2) }\) i ramionach \(\displaystyle{ (0,-2), (2,0) ; (0,2), (2,0). }\)
\(\displaystyle{ \iint_{D} \lfloor x - y \rfloor dxdy = \int_{0}^{2}\lfloor u \rfloor \left( \int_{u-2}^{-u +2} dv \right ) du = \int_{0}^{2}\lfloor u \rfloor](-u +2-u +2)du
= 2\int_{0}^{2} \lfloor u \rfloor (2-u) du = 2\int_{1}^{2}u( 2- u)du =\\ = 2\left( 4 - \frac{8}{3}-1 +\frac{1}{3}\right) =\frac{4}{3}. }\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2019, o 16:04 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
Dużo prostsza metoda a4karo daje wynik \(\displaystyle{ -2.}\)
JK
A to wygląda podejrzanie.janusz47 pisze: ↑18 lis 2019, o 15:57Kwadrat \(\displaystyle{ D }\) w tym przekształceniu transformuje się na trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ R }\) o podstawie \(\displaystyle{ (0,-2), ( 0,2) }\) i ramionach \(\displaystyle{ (0,-2), (2,0) ; (0,2), (2,0). }\)
\(\displaystyle{ \iint_{D} \lfloor x - y \rfloor dxdy = \int_{0}^{2}\lfloor u \rfloor \left( \int_{u-2}^{-u +2} dv \right ) du }\)
JK
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
Masz ją kilka postów wyżej:
JKJan Kraszewski pisze: ↑18 lis 2019, o 13:49Ta całka to objętość bryły pomiędzy wykresem i płaszczyzną \(\displaystyle{ XOY}\). Ta bryła składa się z jednego graniastosłupa nad płaszczyzną \(\displaystyle{ XOY}\) (objętość z plusem) i dwóch pod nią (objętość z minusem). Nad płaszczyzną jest graniastosłup o podstawie trójkąta, a te pod mają za podstawy trójkąt i trapez.
Re: Oblicz całkę podwójną z cechy
Jakos tego nie widzę , mógłbyś jakoś bardziej to opisać zobrazować?Jan Kraszewski pisze: ↑18 lis 2019, o 13:49 Ale ja nic nie całkuję, więc nie ma granic całkowania. Ta całka to objętość bryły pomiędzy wykresem i płaszczyzną \(\displaystyle{ XOY}\). Ta bryła składa się z jednego graniastosłupa nad płaszczyzną \(\displaystyle{ XOY}\) (objętość z plusem) i dwóch pod nią (objętość z minusem). Nad płaszczyzną jest graniastosłup o podstawie trójkąta, a te pod mają za podstawy trójkąt i trapez.