Witam! Mam pytanie: jak duże będą różnice w wynikach obliczania całki oznaczonej funkcji metodą Monte Carlo, a metodą Wzoru Trapezów?
Pytanie zasadnicze: która z powyższych metod pozwala na dokładniejszy wynik?
Metoda Monte Carlo, a metoda trapezów - różnice w wynikach.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 paź 2018, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Metoda Monte Carlo, a metoda trapezów - różnice w wynikach.
Tradycyjna Metoda Trapezów jest dokładniejsza o błędzie rzędu \(\displaystyle{ \propto \frac{1}{n^2}. }\)
Metoda Monte Carlo daje błąd rzędu \(\displaystyle{ \propto \frac{1}{\sqrt{n}}. }\)
Metoda Monte Carlo daje błąd rzędu \(\displaystyle{ \propto \frac{1}{\sqrt{n}}. }\)