Hej!
Zaatakowano mnie dzisiaj taką całką i nie mam na nią kompletnie pomysłu. Pomożecie?
\(\displaystyle{ \displaystyle{\int_a^b\int_{3|x|}^\sqrt{36-x^2}\sqrt{x^2+y^2}dydx}}\)
Zaczęłam liczyć najpierw całkę wewnętrzną, tj potraktowałam \(\displaystyle{ x}\) jako parametr. I uznałam, że spróbuję pójść tak:
\(\displaystyle{ ((x^2+y^2)^{3/2})' = (x^2+y^2)^{1/2} * 2y}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2y} ((x^2+y^2)^{3/2})' = (x^2+y^2)^{1/2}}\)
Ale po podstawieniu do całki wewnętrznej niewiele mi to dało. Więęęc... szukam kogoś z pomysłem.
Całka z funkcji złożonej niewymiernej
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Całka z funkcji złożonej niewymiernej
Tutaj powinno zapracować I podstawienie Eulera:
\(\displaystyle{ \displaystyle{\int\sqrt{x^2+y^2}\mbox{d}y=\left|\begin{array}{ccc} \sqrt{x^2+y^2}=t-y\\y=\frac{t^2-x^2}{2t} \\\mbox{d}y =\frac{t^2+x^2}{2t^2}\mbox{d}t\end{array}\right| =\int \left(t-\frac{t^2-x^2}{2t}\right)\cdot \frac{t^2+x^2}{2t^2}\mbox{d}t\\=\int \frac{(t^2+x^2)^2}{4t^3}\mbox{d}t=\int\frac{t^4+2t^2x^2+x^4}{4t^3}\mbox{d}t\\=\frac{t^2}{8}+\frac{1}{2}x^2\ln|t|-\frac{x^4}{8t^2}+C\\=\frac {1}{ 8}\left(y+\sqrt{x^2+y^2}\right)^2+\frac {1}{2}x^2\ln\left|y+\sqrt{x^2+y^2}\right|-\frac{1}{8}\frac{x^4}{\left(y+\sqrt{x^2+y^2}\right)^2}+C}}\)
Prawdopodobnie jednak, ze względu na ten wszechobecny \(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2}}\), wygodniej byłoby skorzystać ze współrzędnych biegunowych…
\(\displaystyle{ \displaystyle{\int\sqrt{x^2+y^2}\mbox{d}y=\left|\begin{array}{ccc} \sqrt{x^2+y^2}=t-y\\y=\frac{t^2-x^2}{2t} \\\mbox{d}y =\frac{t^2+x^2}{2t^2}\mbox{d}t\end{array}\right| =\int \left(t-\frac{t^2-x^2}{2t}\right)\cdot \frac{t^2+x^2}{2t^2}\mbox{d}t\\=\int \frac{(t^2+x^2)^2}{4t^3}\mbox{d}t=\int\frac{t^4+2t^2x^2+x^4}{4t^3}\mbox{d}t\\=\frac{t^2}{8}+\frac{1}{2}x^2\ln|t|-\frac{x^4}{8t^2}+C\\=\frac {1}{ 8}\left(y+\sqrt{x^2+y^2}\right)^2+\frac {1}{2}x^2\ln\left|y+\sqrt{x^2+y^2}\right|-\frac{1}{8}\frac{x^4}{\left(y+\sqrt{x^2+y^2}\right)^2}+C}}\)
Prawdopodobnie jednak, ze względu na ten wszechobecny \(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2}}\), wygodniej byłoby skorzystać ze współrzędnych biegunowych…