prosta całka do obliczenia..

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
TobiWan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 9 lip 2016, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 14 razy

prosta całka do obliczenia..

Post autor: TobiWan »

\(\displaystyle{ \int\frac{x}{\sqrt{x^{2}+9}}dx}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

prosta całka do obliczenia..

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \int\frac{x}{\sqrt{x^{2}+9}} \mbox{d}x =\left[ t=x^2+9\right]=\int \frac{ \frac{ \mbox{d}t}{2} }{ \sqrt{t} }= \sqrt{t} +C=\sqrt{x^{2}+9}+C}\)
ODPOWIEDZ